Hlavní obsah

Sudová chystá do Soči nový trik. Zatím v přísném utajení

Praha

Soupeřky se možná budou divit! Boulařka Nikola Sudová, která bude příští rok v únoru patřit mezi české medailové naděje na hrách v Soči, začala na sněhu v Austrálii trénovat nový skok, který by ji mohl přiblížit k vysněné olympijské medaili. „Jelikož to bude zřejmě má poslední olympiáda, tak by bylo dobré dotáhnout to do úspěšného konce," potvrzuje jednatřicetiletá lyžařka.

Foto: SLČR

Nikola Sudová

Článek

Sudová se zkraje týdne vrátila z tradičního soustředění v Austrálii, kde se poprvé během přípravy dostala na sníh. „Vyšlo to dokonale, protože měli problémy se sněhem, a my jsme se přesně trefili do doby, kdy ho bylo dost," pochvalovala si po návratu do Prahy v rozhovoru pro Sport.cz a Lidové noviny.

Před prvním závodem v olympijské sezóně, který je na programu na začátku prosince ve finské Ruce, vyrazí Sudová za sněhem ještě čtyřikrát - třikrát do švýcarského Zermattu a jednou na rakouský Kaprun. To je osvědčený model, který s trenérem Radkem Herotem aplikují již léta. Příprava na Soči je ale přece jen v něčem specifická.

„Během olympiády bude zase o něco náročnější program. Nebude jen jedna kvalifikace a jedno finále. Z první kvalifikace jde desítka rovnou do finále, zbylá dvacítka se ve druhé kvalifikaci popere o dalších deset míst pro finále. A ve finále budou tři jízdy - dvanáct postoupí do druhého finále a šest pojede superfinále. Ve dvou dnech tak může člověk absolvovat až pět jízd, i s tréninky to celé bude natažené do pěti dnů. Navíc jsou závody až večer," přiblížila Sudová skladbu olympijského závodu.

"Rýsuje se něco nového"

S trenérem proto pozměnili systém tréninku, třídenní cyklus orámovaný dnem volna natáhli na čtyři dny. „Aby si organizmus zvykl na delší zátěž. Na večerní termín začneme tělo přizpůsobovat zhruba dva týdny před olympiádou," líčila závodnice liberecké Dukly.

V Austrálii ale Sudová zařadila do tréninku jednu čerstvou věc. Byť o novém prvku, který by mohla zařadit do svého skokového repertoáru, zatím hovoří s nádechem tajemna. „Něco se možná chystá, ale nechala bych to ještě do dalšího soustředění," mrkala spiklenecky na svého kouče. „V Austrálii jsem se hlavně rozlyžovávala, jestli jsem něco zkoušela, tak to byly tři čtyři dny. Rýsuje se tam něco nového, trénink probíhal výborně, trenér i já jsme byli spokojení. Jestli to ale zařadíme do našich plánů, to bych ještě počkala. Nechci to zakřiknout," vysvětlovala Sudová.

Nejúspěšnější česká boulařka nicméně sama přiznává, že revoluční skok nechystá. „Bude to něco, co jsem kdysi skákala. Mezi holkama je to ale nové, letos s tím vyleze asi víc lidí. Teď je otázka, jestli budeme riskovat dál nebo ne," poznamenala.

Sudová se chystá na čtvrtou olympiádu, jejím maximem je zatím šesté místo z Turína v roce 2006. Na posledních hrách ve Vancouveru závodila s utrženým zkříženým vazem v koleni a skončila šestnáctá. "V Soči to bude pravděpodobně má poslední olympiáda a bylo by dobré dotáhnout to konečně do zdárného konce," usmívá se. "Pohybuju se na vrcholu už osm devět let, ale pořád mi chybí třešinka na dortu. Která ale není úplně ovlivněná tím, jestli jste připraveni nebo ne, je to i hodně o štěstí. Dá se připravit na týden v roce. Ale připravit se na třicet vteřin, které přijdou jednou za čtyři roky, to už úplně načasovat nejde," dodala.

Reklama

Související témata: