Hlavní obsah

Šperl šestý v maratónu, dominovali Norové

OBERSTDORF

Pro výborné šesté místo si v závěrečném závodu běžců na lyžích na mistrovství světa v německém Oberstdorfu dojel český reprezentant Milan Šperl. S náročnými podmínkami závodu na 50 km klasickou technikou, kdy stopy neustále zasypával čerstvý sníh, se nejlépe vypořádalo norské trio Estil - Aukland - Hjelmeset.

Článek

Šperl v závěru závodu bojoval o medailové umístění, krátce před sjezdem na stadión se ale utrhla norská trojice. V mohutném finiši nakonec získal navrch dvaatřicetiletý Frode Estil, stříbro připadlo Andersi Auklandovi a bronz bral Odd-Björn Hjelmeset.

Šperl v závěru, kdy o pořadí ve skupině závodníků rozhodovala až cílová fotografie, vybojoval šestou příčku se ztrátou necelých devíti sekund na Estila. Lukáš Bauer závod dokončil na 11. místě, Jiří Magál dojel sedmadvacátý. Poslední z českého kvarteta na startu, Petr Michl závod nedokončil.

Estil se tak stal nástupcem posledního mistra světa z maratónského závodu Martina Koukala, jenž své zlato neobhajoval. Předloni ve Val di Fiemme se běželo jeho oblíbenou volnou technikou, dnes na běžce čekal klasický styl.

Magálův trhák nevyšel

Celý závod sněžilo, a proto se pole běžců neroztrhalo a nikomu se nepovedlo ujet. "V žádném případě jsem tohle nečekal. Jel jsem životní závod a určitě k tomu přispěly podmínky," řekl Šperl den po svých 25. narozeninách. "Měl jsem výborné lyže," pochválil Šperl servismany. "Je to slušný žák, ale tohle se čekat nedalo," poplácal Koukal svého spolubydlícího po zádech.

Poprvé na vrcholné akci se startovalo hromadně a drtivou většinu z 50 kilometrů jela v čele čtyřicetičlenná skupina. V ní vedle Šperla nechyběli ani Bauer s Magálem, kteří se místy starali o tempo. Magál se dokonce zhruba na třicátém kilometru pustil do sólozávodu a vybudoval si náskok téměř deseti sekund, hlavní pole ho však zase pohltilo.

Relativně poklidné tempo změnili až pět kilometrů před cílem favorizovaní Norové. Tria v rudých kombinézách se dokázal z českých závodníků udržet jen Šperl, Bauer již zaostával. Norští běžci si to v cílové rovince rozdali o medaile, tu nejcennější získal Estil, i když závěrečné kilometry sám odtáhl.

Šperl o jednu desetinu vyhrál souboj o šestou příčku s dalším Norem Kristenem Skjeldalem a připsal na konto největší úspěch v kariéře. Původně byl sice ve výsledcích sedmý, ale po přezkoumání cílové fotografie se o místo posunul. Na vítězného Estila měl po dvou a půl hodinách jízdy ztrátu pouhých osmi a půl sekundy.

Neztratil se ani Bauer, jenž si po osmém místě z maratónského závodu na olympiádě v Salt Lake City připsal další solidní umístění: skončil jedenáctý.

"Musím smeknout před Milanem Šperlem," ocenil Bauer svého kolegu. "Tenhle závod se kvůli sněžení vyvíjel atypicky a až neregulérně, ale co se dalo dělat. Chtěl jsem být do desítky, ale závěr jsem odjel v křečích, takže jsem byl nakonec rád za jedenáctý místo," řekl Bauer.

MS v klasickém lyžování - Oberstdorf (Něm.)
muži - 50 km klasickou technikou
1. Estil (Nor.)2:30:10,1
2. Aukland (Nor.)+ 0,7
3. Hjelmeset (Nor.)+ 1,4
4. Veerpalu (Est.)+ 5,0
5. M. Fredriksson (Švéd.)+ 8,2
6. Šperl (ČR)+ 8,5
7. Skjeldal (Nor.)+ 8,6
8. Botvinov (Rak.)+ 8,8
9. Södergren (Švéd.)+ 13,4
10. Schlütter (Něm.)+ 16,7
11. Bauer (ČR)+ 21,4
...
27. Magál (ČR)+ 1:10,3
Michl (ČR)nedokončil

Reklama