Hlavní obsah

Razým s Kožíškem kralovali na kolečkových lyžích ve Ski street Liberec

Lukáš Bauer předal pomyslný štafetový kolík v jízdě štafet na koloběžce Aleně Bartošové, která navlékla čepici z mistrovství světa ve Falunu 1974, kde byla členkou bronzového kvarteta. On v té době ještě ani nebyl na světě... Dalšími členy jejich sestavy byli osmiletý Ondřej Čermák a dvanáctiletý Tomáš Kysilka, mladé naděje Lokomotivy Teplice a Dukly Liberec. Lyžařská pouť Ski Street Liberec přinesla prolnutí generací a zahájila olympijskou sezónu.

Foto: SLČR/Radek Petrášek

Aleš Razým . Ilustrační foto.

Článek

V napínavém souboji dvojic na kolečkových lyžích kraloval Aleš Razým s Dušanem Kožíškem. Každý z nich absolvoval 5x2 kola. Zpočátku se peloton držel pohromadě, postupně ho roztrhali reprezentanti na čele. „V závěru se jelo už docela fest a v zatáčkách to po dešti trochu klouzalo," připustil finišman Kožíšek. Vysoké tempo před ním nasadil Razým, přestože ulomil bodec a musel měnit hůlku.

Druhý skončil Bauer s Jakšem a jen pro připomenutí: na olympiádě se tento závod jede klasicky a každá země smí nasadit pouze jednu formaci.

Mezi ženami překvapivě zvítězila dvojka Sandra Schützová-Karolína Grohová. Vrabcová hned na startu při prvním záběru podklouzla a možná zrovna tenhle moment rozhodl. Mírnou ztrátu už se nepodařilo sjet ani její parťačce Novákové. „Jsem moc ráda za tohle vítězství," radovala se Grohová.

Juniorům kralovalo duo Jonáš Bešťák – Jacob Kordutch. „Ani nevím, jak nás dali dohromady, ale povedlo se to," smál se Kordutch ze Sokola Stachy, který měl tady jabloneckého parťáka. „Snad mi trenér něco nachystá za odměnu," vzkázal na dálku na Šumavu legendárnímu Stanislavu Frühaufovi.

Tolik lyžařských hvězd už pod Ještědem dlouho nezářilo. Sešli se pamětníci od trenéra Jaroslava Honsů a jeho svěřence Stanislava Henycha, přes medailové štafety z Falunu 1974, olympiád v Sarajevu 1984 nebo Calgary 1988 až po tu současnou z Vancouveru 2010. Všichni dostali pamětní medaili za zásluhy s nápisem „Carpe diem". A všichni si ten den užívali. Většina na trati na koloběžce, ostatní při povzbuzování a pak při posezení a vzpomínkách...

Odpolední program na Soukenném náměstí zahájili závody dětí na koloběžkách a inline bruslích. Stejný okruh pak hoblovali velcí lyžaři na kolečkových lyžích v závodě dvojic.

Závodní program lyžařského víkendu pokračuje mistrovstvím ČR na kolečkových lyžích v Jablonci v sobotu v 11.30 a vyvrcholí lyžařským během z Pilínkova na Ještěd v neděli v 10 hodin.

Ski Street Liberec 2013
Muži: 1:
Razým-Kožíšek16:32,7
2. Bauer-Jakš-3,3
3. Horčička-Horyna-3,6
4. Šrail-Bartoň-4,8
5. Augustinák-Ondrášek-15,5
6. Gräf-Máka-22,3.
Ženy:
1. Schützová-Grohová9:26,5
2. Vrabcová-Nováková-9,7
3. Hynčicová-Sixtová-42,3.
Junioři:
Bešťák-Kordutch8:34,2
2. Novák-Remeš-0,8
3. Antoš-Kudrnáč-12,6

Reklama