Hlavní obsah

Neumannová: Nechám se sbalit s taškou a poslat domů

Václav ProcházkaSport.czPrávo

Naprosto unavená běžkyně na lyžích Kateřina Neumannová se s mistrovstvím světa v německém Oberstdorfu rozloučila osmým místem na závěrečné třicetikilometrové trati. Šampionát hodnotí jako výborný. "Ostudu jsem neudělala ani v závěrečné třicítce," říká česká běžecká jednička v rozhovoru pro deník Právo.

Článek

Dalo vám to pořádně zabrat. Berete osmé místo? Není to na pohled žádný zázrak, ale visela jsem ve skupině, která jela o čelo, a to se počítá. Pro mě osobně to byl ale dobrý závod. Ostudu jsem neudělala. Bála jsem se, abych neměla dvě minuty zásek.

Od začátku to bylo nečekaně rychlé. Moc se v poli netaktizovalo... Taky jsem počítala, že to bude větší pochodové cvičení, jelo se fakt rychle celou dobu a strašně dlouho jela velká skupina. Visely v ní lyžařky, které jsem tam nečekala. A kupodivu tam v závěru nebyly třeba Čepalovová a Parruziová.

Přišla nějaká velká krize? Asi ve třetím kole. Zdálo se mi, že za to začaly hrozně brát. Na slunci začaly lyže smekat. Sama se sebou jsem to viděla hodně černě, ale pak jsem se srovnala. Až na ten závěr. Podruhé v životě mě braly křeče. Do tricepsu. Poprvé to bylo při mistrovství Evropy na horských kolech v Itálii. Bylo tam třicetistupňové vedro. Teď podruhé v životě.

Před startem jste říkala, že si za nápad jet vyčerpávající třicítku možná nafackujete... Fackovat se nebudu, ale přemýšlela jsem, jestli budu schopná dojet. Ale pak jsem se z krizovky dostala a jela to relativně v pohodě. Až na poslední stoupání. Už na to nebylo.

Ale až do poslední občerstvovací stanice jste vypadala dobře. Napila jste se tam a rázem jste ztratila... Pitím člověk moc neztratí. Měla jsem vyschlo v krku, cítila jsem, že mám žízeň. Musela jsem pít. Měla jsem speciálně připravený plán.

Dají se srovnat pocity vyčerpání po třicítce a třeba po desítce? Po desítce mi bylo líp, vyhrála jsem... V cíli mě to dnes chvíli obracelo naruby. Teď jsem relativně v pohodě, ale za chvíli se to ve mně rozleží. Budou mě asi muset sbalit s taškou a poslat autem domů.

Jaké máte další plány? Hned na noc jedeme domů. Malá Lucka bude spát v autě. Na Šumavě jsme teď měli 14 dní řemeslníky, tak to tam teď musíme trochu srovnat.

Sezóna ale ještě nekončí... V pátek poletím do Lahti a podle výsledku se rozhodnu, jestli zkusím ještě jednu třicítku na Holmenkollenu. Půjde o celkové umístění ve svěťáku. Můžu být do tří.

Po úvodním triumfu další medaile nepřišla. Jak šampionát nakonec hodnotite? Po zlatu z desítky jsem ho už nemohla hodnotit jinak než jako výborný. Budu si pamatovat to vítězství.

Co říkáte Björgenové, která stihla všechny závody a na nejdelší trati triumfovala? Tady vlastně poprvé v individuálním závodě. Je to hrdinství objet všechno a na závěr předvést tohle. Je to jednička.

Reklama