Hlavní obsah

Boulařka Sudová si věří na medaili z MS

PRAHA

Sebevědomí a pohoda sálá z akrobatické lyžařky Nikoly Sudové. O víkendu se vrátila po dvou měsících do České republiky a za celkové čtvrté místo ve Světovém poháru dostala dort, nový telefon od sponzora a puget tulipánů. Sudová si věří dokonce na medaili z mistrovství světa v jízdě v boulích, které se koná za dva týdny ve finské Ruce.

Foto: čtk/AP

Akrobatická lyžařka Nikola Sudová (uprostřed) - archivní foto

Článek

"Co pro mě to čtvrté místo znamená? Že budu mít v létě doma pořád dopingové komisaře," smála se v dobrém rozmaru Sudová v dnešním rozhovoru s novináři. Ale vzápětí zvážněla. "Budu si také víc věřit, budou mě brát na závodech, víc si mě všimnou i ostatní trenéři," prohlásila. "To je ale všechno. Lidé mě moc poznávat nebudou, mám brýle a helmu," řekla opět s úsměvem.

Z dvouměsíčního turné, během kterého skončila v závodech SP třikrát třetí, jednou druhá a premiérově také vyhrála, se vrátila psychicky unavená. "Fyzicky jsem na tom byla dobře, protože se o mě staral fyzioterapeut a bojovala jsem o celkové třetí místo až do konce," uvedla Sudová. Světový pohár zakončila třetím místem v Norsku, útok na konečnou třetí pozici jí však nevyšel.

Tak dlouho z domova nikdy nebyla. Po nedělním návratu dosud nestihla vyprat, zatím si poseděla v klidu s maminkou a zašla do školy. Tam si užila špetku své slávy, neboť studijní oddělení na Pedagogické fakultě Technické univerzity v Liberci jí vzalo mimo úřední hodiny. "No, ale to je tak všechno," smála se.

Změna je hlavně v rychlosti

Kde se v Sudové vzalo oproti loňsku takové zlepšení? "Je to hlavně v rychlosti. Pochopili jsme, za co rozhodčí dávají body," uvedla. "Díky rychlosti jsem se zlepšila i v technice a skoky jsou vyšší," řekla. Pomáhá jí i trenér Radek Herot. "Už se v té společnosti zabydlel, má kontakty a ví třeba, na co se sudí budou zaměřovat," vyložila.

Vyplatilo se také to, že podzimní přípravu absolvovala s norským a rakouským týmem. "Nemohli jsme si diktovat podmínky tréninku, ani na nás nebrali moc ohledy. Ale my byli rádi, že jsme nebyli sami a lecčemus se přiučili," uvedla výhody. Letos už bude všechno jinak. "Už se nás ptají, co chceme my, baví se s námi o podmínkách. Dokážeme to společně zkombinovat," těší se z dalšího posunu ke špičce.

Život mezi boulařskou elitou si užívá. Dřív nechodila ani na závěrečné párty po závodech, ale i to se změnilo. "Dřív jsem se s nikým neznala, ale letos už mám v seriálu hodně kamarádů. Plno jich bude končit po olympiádě, je třeba si to užít," řekla. "Není to jen o paření, jsme skoro rodina, je to otevřená společnost," pochvalovala si dvaadvacetiletá lyžařka.

Peníze půjdou na materiál a přípravu na olympiádu

Všechny peníze, jež na za sezónu vydělala na prémiích, padnou zpět do lyžování. "Sport nedělám jako obživu, neuživilo by mě to. Jsem student a baví mě to. Kdybych se se světovými boulaři bavila o jejich zajištění, nevím, co bych jim řekla o našem. Moje peníze půjdou na materiál a přípravu na olympiádu," uvedla Sudová, která se již na turínské hry kvalifikovala.

Na olympiádu zatím nemyslí, i když přiznala, že hlavou se jí slovo Turín občas mihne. I proto už uvažuje o novém skoku. "Něco mimo osu. Salto ani s vrutem nestačí, nikdo ale teď neví, co to bude, v jaké rotaci. Třeba to bude něco, co jsem ještě nezkusila, ani ten skok nemusí mít pojmenovaní," řekla. Zůstane i u tradiční helikoptéry s dvěma prvky. "Je dobře bodovaná," dodala.

Na MS bude nejspíš trénovat v Harrachově. "Slíbili, že nám na černé sjezdové připraví trať," těšila se Sudová. Ve finské Ruce bude totiž příkrý svah. "Už jsem tam dvakrát byla a nebojím se toho," mávla rukou. Jejím cílem bylo skončit do pátého místa, ale po výsledcích v sezóně její sebevědomí vzrostlo. "Chtěla bych medaili, vím, že na to mám," tvrdí.

Reklama