Hlavní obsah

Valentu čeká ve Špindlerově Mlýně návrat do SP

PRAHA

Aleš Valenta se po měsíční pauze zaviněné zraněním zad opět vrací na můstky. Olympijský vítěz ze Salt Lake City má za sebou týdenní rehabilitační pobyt v motolské nemocnici v Praze, v pondělí už se představil na exhibici v Söldenu a v sobotu jej ve Špindlerově Mlýně čeká návrat do kolotoče Světového poháru.

Foto: Event Concept

Aleš Valenta při exhibici ve Špindlerově Mlýně

Článek

"Ve Špindlu to bude test mého zdravotního stavu," řekl Valenta na úterní tiskové konferenci. Na exhibici v Rakousku skákal dvojná salta a věřil, že do soboty zvládne trojná salta se čtyřmi vruty. Na pět vrutů ale určitě nedojde. "Uvidíme, jak se budou záda chovat. Teď mě bolí, ale naštěstí svaly a ne nervy. Nic od sebe nečekám, ambice na umístění nemám," uvedl skokan.

Valenta naposledy skákal koncem ledna, ale to už měl problémy kvůli vyhřezlé ploténce a skřípnutému nervu mezi čtvrtým a pátým krčním obratlem. Přestával kontrolovat levou nohu, a proto se rozhodl přerušit sezónu. Vyhledal fyzioterapeuta Pavla Koláře a ten mu naordinoval cvičení na uvolnění a zpevnění svalů. "Ty svaly nikdo normálně nepoužívá, ale mně to teď pomáhá odlehčit špatné partii a mám dojem, že mám pevnější záda," řekl Valenta.

Do nemocnice se Valentovi moc nechtělo, ale doporučení vyhlášeného odborníka Koláře bylo pádným argumentem. "Zhrozil jsem se, když mi Pavel řekl, že kdybych to přetahoval a skákal dál, mohl jsem skončit o berlích," prohlásil Valenta, který si dlouho vážnější problémy nepřipouštěl. "Pořádně jsme to neřešil, prostě mi lupalo v noze. Jsem v tomhle lajdák," řekl akrobat.

Nemocnice byla vysvobozením

Deprese z nemocničního prostředí na Valentu nepadla. "Depku jsem prožíval celý leden," připomněl trápení při závodech. "V nemocnici to bylo určité vysvobození. Když jsem viděl, že se to zlepšuje, tak jsem pochopil význam," řekl Valenta. Je prý špatným pacientem. Pobyt mu zpříjemňoval i světový šampionát v klasickém lyžování, který sledoval v televizi. "Snažil jsem se přenosy sladit s cvičením, abych stíhal všechno," uvedl.

Vážnější zdravotní problémy Valentu donutí více se starat o jeho tělesnou schránku. "Budu se snažit cvičit i dál, ale nevím, jestli zvítězí moje špatné, nebo dobré já," řekl Valenta. Po sezoně pojede do lázní, i když si před třemi lety řekl, že to je nuda a opakovat už to nebude. "Změnil jsem názor a chtěl bych celkově zlepšit regeneraci po tréninku," plánoval.

Těší se, ale má i obavy

Na skákání se Valenta netěší s takovým nadšením jako před sezónou. "Je to takové neutrální," řekl. Měsíční pauzu uprostřed sezóny nikdy předtím neměl. "Jsem plný očekávání. Na jednu stranu se těším a na druhou mám obavy, jak to bude fungovat a tuhle situaci nemám rád," uvedl akrobat. Neznamená to ovšem, že by měl mít psychický blok. "Přesně vím, na co mám a pauza nebyla natolik dlouhá, aby vyvstal nějaký vážný otazník," řekl Valenta.

Navzdory nedávným problém akrobat míní, že ve dvaatřiceti letech na tom není se zdravím špatně. Poukázal na jiné sportovce, kteří museli kvůli zdravotním komplikacím ukončit kariéru po dvacítce. "Sportuji od sedmi let, mám toho docela hodně za sebou, takže na tom zase nejsem tak špatně," uvedl Valenta.

Reklama