Hlavní obsah

Běžkyně Vrabcová honila Keňanku a teď se chystá na hokej

Tomáš Nohejl

Až na stupně vítězů doběhla Eva Vrabcová-Nývltová v Běchovicích. Nejslavnějším českém silničním běhu, který byl ve svém 117. ročníku zároveň domácím mistrovstvím. V absolutním pořadí lyžařku předstihla jen Keňanka Chepkemei, z českých běžkyň pak zdejší rekordmanka Petra Kamínková, která tu dosáhla už dvanáctého triumfu.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Petra Kamínková v cíli závodu.

Článek

„Běželo se mi výborně," radovala se spokojená lyžařka. „Musela jsem sama odtáhnout první dva kiláky, holkám se moc nechtělo dopředu. Na třetím nám Keňanka nastoupila, na pátém mi asi dvacet metrů utekla Petra. Ten rozestup jsme udržovaly stejný, z kopce získávaly, do kopce jsem dotahovala já," komentovala vývoj.

V cílové rovince mocně stahovala, ale soupeřky si už mírný náskok pohlídaly. Jinak Eva Vrabcová-Nývltová, česká mistryně v silničním běhu, to by znělo, panečku! Vždyť za sebou nechala i specialistku Květu Peckovou, dceru slavné lyžařky a doktorku z patologie, anebo olympioničku a učitelku Ivanu Sekyrovou.

„Já jsem ani nevěděla, jak to může dopadnout. Osobák jsem tady měla o dvě minuty horší. Jen jsem věděla, že jsem na tom dobře. Proto jsem chtěla bojovat a dopadlo moc dobře. A čas? Dvě vteřinky nad pětatřicet... Jen škoda, že to nevyšlo pod, to by bylo skvělé. Vítr v zádech jsem ani nevnímala, ale asi foukal dost, bylo to příjemný," dodala žena, která tady hájila barvy Olympu Brno, stejně jako předtím v atletické lize.

Přitom Běchovice jsou pro ní nebezpečným místem. Před dvěma roky si tam natrhla šlachu v chodidle. Pobolívala ji, zhruba v polovině trati praskla a ona přesto doběhla. Čímž si pak zavařila na lyžařskou sezónu.

„Noha už je úplně dobrá, ale to víte, že jsem měla strach," přiznala. „Vsadila jsem život, že si nic neudělám. V sobotu jsem běžela na lyžařských testech kros 7,5 km v Jablonci v osobáku o minutu a půl. Moc mě nechtěli pustit. Zaručila jsem se, že si nic neudělám. Měla jsem to v hlavě..."

Letní příprava v oživeném ženském reprezentačním týmu nyní 27leté české jedničce tentokrát vychází skvěle. „Začala jsem spolupracovat navíc s trenérem specialistou na sílu. Svědčí mi to, jsem spokojená. Teď bude důležitý pohlídat si nadmořskou výšku, abych nepřešvihla," uvažuje.

Družstvo odjíždí na Dachstein už v sobotu, ona se o tři dny opozdí, protože se chystá... na hokej! „Začala jsem znovu studovat, chci si dodělat bakaláře na Fakultě informatiky Hradec Králové, obor sportovní managment. A teď musím na třídenní hokejový kurs. Tam budu muset být opatrná dvojnásob," směje se.

Reklama