Hlavní obsah

Valenta ve Špindlerově Mlýně čtvrtý

ŠPINDLERŮV MLÝN

Aleš Valenta skončil čtvrtý v sobotním závodu Světového poháru akrobatických skokanů na lyžích ve Špindlerově Mlýně. Olympijskému vítězi ze Salt Lake City se tak vydařil návrat na můstky po měsíční pauze zaviněné zraněním zad. Po prvním kole Valenta dokonce vedl, při druhém skoku ale neustál dopad a klesl za medailové pozice.

Foto: archiv

Aleš Valenta

Článek

První vítězství v sezóně a šesté v kariéře vybojoval Bělorus Dmitrij Daščinskij. Druhé místo obsadil Číňan Chan Sien-pcheng a třetí byl Kanaďan Kyle Nissen, za kterým Valenta zaostal jen o 1,33 bodu. Světový pohár stále vede Američan Jeret Peterson, jenž v krkonošské soutěži pokazil dopad, byl čtrnáctý a nepostoupil do finále. Valenta se v hodnocení SP posunul na 12. místo.

"Myslím, že to byl docela vydařený závod. Jsem nadšený," řekl Valenta novinářům. Zklamání, že neudržel první místo, cítil jen minimální. "Kdyby mi v pondělí někdo řekl, jestli beru čtvrté místo, tak bych mu odpověděl, že je buď blázen, nebo to beru všemi deseti," prohlásil dvaatřicetiletý akrobat.

První skok se Valentovi vydařil nad očekávání. Trenér Pavel Landa svého svěřence přemluvil, aby jel větší rychlostí a akrobat po výborném provedení trojného salta se čtyřmi vruty jistě přistál. "První skok byl perfektní," usmíval se Valenta. "Skočil nad svoje možnosti. To byl moc hezký skok," chválil ho Landa.

Valenta po prvním kole vedl o dva body před Daščinským. Druhý skok český reprezentant pokazil až na konci. "Víc jsem přibalil, a tím pádem to přetočil," vysvětlil Valenta, proč se dostal do záklonu a dotkl se hlavou sněhu. V davu fanoušků to v tu chvíli zahučelo. Obdržel málo přes sto bodů a zbyla na něj "bramborová" medaile. "Dopady jsou hlavně o vyskákanosti," uvedl Valenta.

Landa od svého svěřence před závodem nic neočekával, spíš měl obavy, jak bude po dlouhé pauze skákat. "Čtvrté místo je úžasný výsledek a je dobře, že přišel. Za čtrnáct dnů je mistrovství světa a věřím, že tahle sezona není ztracená," řekl Landa.

Sedmadvacetiletý Daščinskij měl podobně jako Valenta v sezoně problémy se zády a k tomu virózu. "Každým týdnem se lepším. Před mistrovstvím je to dost slibný výsledek," radoval se Bělorus.

Výsledky:
1. Daščinskij (Běl.) 253,19 b., 2. Chan Sien-pcheng (Čína) 244,29, 3. Nissen (Kan.) 237,18, 4. Valenta (ČR) 235,85, 5. Omischl (Kan.) 234,51, 6. Grišin (Běl.) 230,66.
Pořadí SP (po 11 závodech): 1. Peterson (USA) 614 b., 2. Omischl 575, 3. Chan Sien-pcheng 435, ...12. Valenta 298.

Reklama