Hlavní obsah

Lyžař Kraus se stal celkovým vítězem Světového poháru ve skikrosu

GRINDELWALD (Švýcarsko)

Lyžař Tomáš Kraus se stal celkovým vítězem Světového poháru ve skikrosu. Český jezdec v sobotu ve čtvrtfinále ve švýcarském Grindelwaldu vyřadil svého soka v boji o titul Isidora Grünera z Rakouska a dál už nepokračoval, protože měl křišťálový globus jistý.

Článek

V závodu skočil na druhém místě další český reprezentant Stanley Hayer, i když si po pádu rozřízl předloktí. V pořadí SP obsadil třetí pozici. Závod vyhrál Francouz Christin Cretier, za Hayerem obsadil třetí místo švédský skikrosař Jesper Brugge.

Kraus je prvním českým lyžařem, který vyhrál Světový pohár Mezinárodní lyžařské federace (FIS). "Myslel jsem si, že to nemůže být pravda, ale je to skvělý pocit," řekl Kraus.

Na klíně měl v té chvíli kufřík s pohárem pro vítěze. "Křišťálový globus je skutečně krásný. Moc se mi líbí. Jsou tady skvělý lidi, je to skvělé a vůbec nevím, co se se mnou děje," řekl Kraus.

Skikrosař plánoval doma na vesnici, jak v legraci nazval Děčín, pořádnou oslavu. Titul totiž získal dva dny po svých třicetinách a krátce před svátkem. "Nerad ty oslavy kouskuji. Když už, tak pořádně a najednou," řekl dobře naladěný Kraus.

O celkový triumf přitom málem přišel kvůli nepozornosti rozhodčích. Hned v prvním kole vyřazovacích jízd ho sudí diskvalifikovali, protože údajně neprojel bránu. "Jenomže to byl někdo za mnou, spletli si barvu čísla," řekl Kraus. Šéf závodu Beni Kaufmann nechtěl o protestu slyšet, ale Češi byli neoblomní. "Znevážíš tímhle rozhodnutím celou sezonu," bránil se Kraus.

Česká strana měla štěstí, že se nevysílal přímý přenos a závod se mohl na tři čtvrtě hodiny přerušit. "Televize nám poskytla záznam, z kterého vyplynulo, že jsem nechyboval," řekl Kraus.

Mohl tudíž pokračovat a ve čtvrtfinále jel s Grünerem, před kterým v hodnocení SP vedl o 11 bodů. Svého soupeře o globus sám vyřadil a zajistil si titul. "Před cílem jsem byl rychlejší, tak jsem mu to zavřel a nemohl se přede mě dostat," řekl Kraus.

V páteční kvalifikaci Kraus špatně dopadl a bolelo ho zraněné koleno. Do závodu nastoupil se sebezapřením. "Bylo to špatný a jediný cílem bylo porazit Isidora," řekl Kraus. Když úkol splnil, už v soutěži nepokračoval. "Dál nemělo cenu riskovat, protože nás ještě čeká mistrovství světa ve Finsku," vysvětlil Kraus.

Nešťastně skončil závod pro Hayera. Čechokanaďan vyhrál kvalifikaci a suverénně si počínal i ve vyřazovacích jízdách. Ve finále jel první a už se zdálo, že zvítězí. "Jenomže udělal na posledním těžkém skoku chybu, vypnula mu lyže a spadl," řekl vedoucí českého týmu Vladimír Augusta.

O vlastní lyži si Hayer navíc rozřízl předloktí. "Bylo to až na kost, odjel do nemocnice na šití. Ale snad to nebude moc špatné," doufal Augusta.

Výsledky:
Muži: 1. Cretier (Fr.), 2. Hayer (ČR), 3. Brugge (Švéd.), 4. Wittner, 5. Hofer (oba Rak.), 6. Lewen (Švéd.), ...8. Kraus, 47. Šafář (oba ČR).
Konečné pořadí SP: 1. Kraus 408 bodů, 2. Grüner (Rak.) 391, 3. Hayer 338, ...31. Šafář 32.
Ženy: 1. Gutensohnová, 2. Huttaryová (obě Rak.), 3. Iljansová (Švéd.), 4. Davidová (Fr.), 5. Faričová (Slovin.), 6. Steffenová (Švýc.).
Konečné pořadí SP: 1. Davidová 430, 2. Huttaryová 427, 3. Iljansová 305.

Reklama