Hlavní obsah

Akrobat Valenta si obnovil zranění zad, MS pro něj skončilo

Akrobatický skokan na lyžích Aleš Valenta si poranil záda a mistrovství světa ve finské Ruce pro něj předčasně skončilo. Olympijský vítěz ze Salt Lake City dopadl při úterním tréninku po trojném saltu ještě na rovinu těsně za můstek a se silnou bolestí musel být hospitalizován v nedalekém Kuusamu.

Foto: archiv

Aleš Valenta

Článek

"Když opominu bolesti ve spodní části zad, tak se cítím dobře," snažil se Valenta v rozhovoru z nemocnice naladit na veselou notu, ale mluvil tlumeně. Zranění může být o to horší, že akrobat celý měsíc v únoru léčil vyhřezlou ploténku a skřípnuté nervy mezi čtvrtým a pátým krčním obratlem. "Sezóna je to taková nijaká. Jsem naštvaný, mrzí mě to, ale jsem už nějak smířený s tím, že to tak je," řekl dvaatřicetiletý Valenta.

Rentgen naštěstí vyloučil zlomeniny, ale místo bojů o medaile Valenta odletí při první příležitosti domů. Nejspíš se do Prahy vrátí ve čtvrtek. "Mistrovství skončilo dřív než začalo. Jsem naštvaný, ale nemyslím si, že jsme něco zanedbali. Byla to souhra nešťastných náhod. Smůla," řekl Valentův trenér Pavel Landa.

Osudný okamžik přišel při trojném saltu

Osudný okamžik přišel při prvním trojném saltu, které Valenta v tréninku skákal. Dosáhl menší nájezdové rychlosti než by potřeboval a ještě se trochu zadrhl na můstku o měkčí sníh. "Vylétl jsem do vzduchu a nepřeletěl rovinu," popsal Valenta. "Naklonilo ho to dopředu a odraz šel jen do obrovské výšky a spadl na stůl," uvedl Landa, proč akrobat dopadl za můstek.

Valenta přistál na rovině z dvanáctimetrové výšky. "Byla to pecka, nic horšího jsem nezažil," řekl Valenta. Trojné salto znamená jako by skočil s lyžemi na chodník ze třetího patra. "To není vůbec sranda, komprese to je obrovská," řekl Landa.

Po dopadu se snažil Valenta vystoupat k můstkům, ale nešlo mu to, tak sjel dolů do cílového prostoru. "Bolelo to, ale až když jsem si sundal lyže, tak to najednou přišlo a musel jsem si lehnout na zem," uvedl Valenta. Hned k němu přiběhli lidé z horské služby a byl převezen do nemocnice. "Teprve tam odezněl adrenalin a bylo to hrozné, začala silná bolest," doplnil.

Valenta myslel na nejhorší

V jednu chvílí měl Valenta velké obavy, co se s ním děje. Začala mu brnět levá noha až znecitlivěla. Pak to přešlo do levé ruky a nemohl se vůbec hýbat. "To jsem myslel na nejhorší, ale dostal jsem kapačky a za deset minut to přešlo," řekl akrobat.

Valentu bolí záda v bederní části, ale na druhé straně než při únorových problémech, které léčil u fyzioterapeuta Pavla Koláře. "Teď mám problém s pravou stranou. Celou noc mi škubala noha, nerv je asi skřípnutý," obával se Valenta. Doma navštíví Koláře a půjde na vyšetření počítačovou tomografií (CT). Je možné, že bude muset na operaci, o které se dříve mluvilo.

Vážnější pád Valenta nikdy neměl. Na osmimetrovou rovinu sice dopadl v začátcích, ale při dvojném saltu. "To není nebezpečné, není to taková výška," řekl Landa. Američanka Emily Cooková si při stejném dopadu zlomila kotník před olympiádou v Salt Lake City.

Reklama