Hlavní obsah

Valenta přišel o Ledový dech

RUKA

Akrobatický skokan Aleš Valenta přišel o primát Ledového dechu. Zatímco český lyžař cestoval po špatném dopadu se zraněnými zády z mistrovství světa domů, suverén sezóny Američan Jeret Peterson zvládl v tréninku ve finské Ruce jako první na sněhu trojné salto s pěti vruty, v jiné kombinaci než si Valenta doskočil pro zlato na olympiádě.

Foto: Event Concept

Aleš Valenta při exhibici ve Špindlerově Mlýně

Článek

Valentu zastihla zpráva o Petersonově skoku v pražské nemocnici a podivil se, že to Američan zvládl. "Rád bych se na to podíval a jsem zvědavý, protože on nemá moc techniku a skáče bez separace. Dost mile by měl tím překvapil," řekl Valenta.

V Salt Lake City předvedl Valenta ve finálovém skoku v prvním i druhém saltu dva vruty a v posledním přidal jeden. Od léta 2002 začal pracovat na nové variantě, při které je pořadí vrutů jeden- tři-jeden a akrobat dal skoku jméno Ledový dech. "Bude při něm mrznout dech," tvrdil tehdy Valenta. Na vodě skok zvládl, ale na sněhu nikdy neměl podmínky, aby se k Ledovému dechu odhodlal. "Nejtěžší věci na světě chtějí svůj čas," říkal Valenta.

Peterson vyhrál Světový pohár a skok v akrobatickém slangu zvaný full-triple full-full skočil v posledním středečním tréninkovém pokusu. "Je to skvělé, fantastické," jásal třiadvacetiletý skokan, kterému se přezdívá Speedy. Na trojném saltu s pěti vruty pracoval dvě léta s dopady na vodě. Skok údajně už zkoušel i v tréninku při finále Světového poháru.

Valenta slyšel, že Peterson zkouší trojné salto s pěti vruty. "Neviděl jsem ho, ale prý to vypadalo hrozně, točil a točil a akorát poslední vrut separoval, takže to spíš vypadá na olympijskou kombinaci dva, dva a jeden," řekl Valenta. "Velice mě těší, že někdo další skočil pět vrutů, ale je to jeden těch, od kterých bych málo čekal, že to skočí čistě," řekl Valenta.

"Skočil to pěkně," uznal Valentův trenér Pavel Landa. Valenta skoku říká Ledový dech a Landa nevěděl, jestli Američan název převezme nebo skok pojmenoval jinak. "Všechny tím překvapil, jak to utajil a vytáhl až na mistrovství světa," doplnil Landa.

Reklama