Hlavní obsah

Kraus získal světové zlato ve skikrosu

RUKA

Životní sezóna Tomáše Krause pokračuje i na mistrovství světa akrobatických lyžařů ve finské Ruce. Vítěz letošního Světového poháru ve skikrosu zabodoval po zvládnuté kvalifikaci i v páteční finálové části a vybojoval zlatou medaili. Druhá česká medailová naděje, Stanley Hayer skončil osmý.

Článek

Třicetiletý Kraus sice měl před odletem do Finska problémy s kolenem a do poslední chvíle zvažoval, zda má na start nastoupit. Středeční kvalifikaci ovšem český reprezentant zvládl jistě a ve vyřazovacích jízdách měl rychlé starty a potřebné štěstí.

"Je to nádhera, mám pocity, které se nedají popsat," radoval se Kraus v cílovém prostoru těsně po dojetí finále. "Bylo to ohromně těžké, zvláště první vlna a následná pasáž byla náročná. Dvakrát mě to málem stálo postup, ale nakonec se vše obrátilo v dobré, jel jsem si svoji jízdu a vyšlo to," uvedl Kraus.

Druhé místo obsadil Švéd Jesper Brugge, bronz získal Audun Grönvold z Norska a čtvrtý ve finále dojel další Švéd Tommy Eliasson. Mistryní světa se stala Karin Huttaryová z Rakouska, těsně druhá skončila Švédka Magdalena Iljansová.

Hayer zaváhal

Kraus vyhrál v roce 2002 první závod Světového poháru ve skikrosu, letos jako první Čech celý seriál a nyní je i historicky prvním mistrem světa v této atraktivní podívané. "Úžasně se bavím a jestli píšu historii, to nesleduji. Ale jestli je to tak je, tak jsem rád a určitě mě to těší," řekl Kraus.

V semifinále skončily naděje na dvojnásobné české zastoupení na stupních vítězů. Kraus a Hayer se sešli v jedné jízdě a Hayer zaváhal na startu. "Moc brzo jsem škubnul a když to spadlo, tak jsem byl vzadu a nemohl jsem je předjet," vysvětlil Čechokanaďan, v semifinále čtvrtý.

V malém finále si Hayer dělal ambice na konečné páté místo, ale nedojel do cíle. "Najel jsem do díry, chytil jsem za vázání a nemohl jsem to ustát," popsal nehodu, po níž se ocitl na sněhu.

MS v akrobatickém lyžování - Ruka (Fin.)
muži - skikros
1. Kraus (ČR), 2. Brugge (Švéd.), 3. Grönvold (Nor.), 4. Eliasson, 5. Lewen (oba Švéd.), ...8. Hayer (ČR), ...Burda (ČR), Šafář (ČR) nepostoupili z kvalifikace
ženy - skikros
1. Huttaryová (Rak.), 2. Iljansová (Švéd.), 3. Davidová (Fr.), 4. Pesonenová (Fin.), 5. Costergová (Fr.)

Reklama