Hlavní obsah

Sudová je vicemistryní světa v jízdě v boulích

PRAHA

Česká lyžařka Nikola Sudová se stala vicemistryní světa v jízdě v boulích. Na šampionátu ve finské Ruce nestačila dva dny po třiadvacátých narozeninách jen na Američanku Hannah Kearneyovou. Třetí Margarita Marblerová z Rakouska získala stejně bodů jako Sudová, ale ke stříbru Češku posunul rychlejší čas na trati. Mužským šampionem se stal Američan Nathan Roberts.

Foto: čtk/AP

Nikola Sudová (uprostřed) - archivní foto.

Článek

Sudová získala na jubilejním desátém šampionátu akrobatických lyžařů pro Českou republiku druhý cenný kov v historii. Ten první vybojoval v pátek titulem mistra světa Tomáš Kraus ve skikrosu.

"Co k tomu říci, jsem druhá a je to nádhera," smála se dle svého zvyku Sudová pod svahem na kopci Rukatunturi. "Jela jsem na krev, protože jsem věděla, že soupeřky jely skvěle. Soustředila jsem se na skoky a ty naštěstí vyšly," uvedla Sudová. "Jsi dobrá," špitl jí do ucha v hlučném cíli trenér Radek Herot.

Druhým místem Sudová naplnila očekávání, které vzbudila svými výkony ve Světovém poháru. Pětkrát v něm vystoupila na stupně vítězů a celkově skončila čtvrtá. "Věřil jsem, že bednu udělá, ale myslel jsem, že bude třetí, ne druhá. Je to zadostiučinění za mou práci a dřinu Nikoly i celého týmu, který se o ni stará," řekl Herot.

Z kvalifikace postoupila Sudová jako třetí, ale finále se v soutěži boulařů jezdí od nuly. Před českou reprezentantkou spadla při těžkém skoku favorizovaná Norka Kari Traaová a za očekáváním zůstala i vítězka Světového poháru Jennifer Heilová z Kanady.

"Jeď čistě, to ti bude na medaili stačit," uklidňoval závodnici Herot. Za dunění metalové kapely Nightwish se pak Sudová spustila mezi boule po tradičním odpočítávání hlasatele: "Rozhodčí připraveni, závodnice připravena, tři, dva, jedna, start!" Sudová vyrazila rychle, ale malinko zakolísala při nájezdu na druhý můstek.

"Když jsem dojela do cíle, tak jsem si myslela, že budu pátá, šestá," přiznala Sudová, že neměla ze svého výkonu dobrý pocit. Na začátku pod umělým osvětlením za šera hůře viděla. "Pak jsem měla pocit, že mám rozházené nohy a před druhým můstkem mě zas kopla větvička, kdybych neměla brýle, tak mi vypíchne oko," řekla Sudová.

Výsledná známka nakonec dělala 26,31 bodu, což v tu chvíli znamenalo druhé místo. A na startu byly ještě dvě soupeřky. "To je dobrý, budu maximálně čtvrtá," oddechla si Sudová. Ale Kanaďanka Stephanie St. Pierreová jízdu pokazila a Sudová měla jistou medaili. Lehce ve finále zaváhala i kamarádka české boulařky Marblerová a Sudová se díky rychlejším času radovala ze stříbra. "Jsem druhá, no to je úplně ideální," řekla závodnice Dukly Liberec.

V neděli čeká Sudovou ještě závod v paralelní jízdě v boulích. "Sice nemusím v této chvíli udělat výsledek, ale nemůžu to jen tak nechat. Trať se mi líbí. Uvidíme, jak to dopadne," řekla.

Výsledky:
Muži:
1. Roberts (USA) 26,90, 2. Moreau (Kan.) 26,83, 3. Beggs- Smith (Austr.) 26,75, 4. Colas (Fr.) 26,20, 5. Dawson (USA) 26,12, 6. Tanner (Kan.) 26,03, ...28. Horák, 38. Vaculík, 39. Novák, 48. Skoupil (všichni ČR) nepostoupili do finále.
Ženy:
1. Kearneyová (USA) 26,40 b. 2. N. Sudová (ČR) 26,31, 3. Marblerová (Rak.) 26,31, 4. Uemuraová (Jap.) 26,21, 5. Heilová (Kan.) 25,95, 6. Vogtliová (USA) 25,85, ...26. Hofmanová, 27. Š. Sudová (obě ČR) nepostoupily z kvalifikace.

Reklama