Hlavní obsah

Českým biatlonistům těsně unikla medaile ze smíšené štafety

Čeští biatlonisté vybojovali čtvrté místo v závěrečném biatlonovém závodě sezóny, kterým byla v Chanty-Mansijsku na Sibiři štafeta smíšených družstev. Nová disciplína udělala dodatečnou tečku i za světovým šampionátem v rakouském Hochfilzenu, protože se za ni udělovaly mistrovské medaile - zlato a stříbro si odnesla ruská kvarteta, o bronz české reprezentanty připravili o necelé dvě sekundy Němci.

Článek

"Před startem bychom tento výsledek brali všemi deseti, teď nás umístění to štve. Medaile byla blízko. Měli jsme na ni," litoval na stránce biatlon.cz mistr světa z vytrvalostního závodu Roman Dostál, jenž byl na trati ze všech nejrychlejší.

Česká čtveřice ve složení Kateřina Holubcová, Irena Česneková, Roman Dostál a Michal Šlesingr solidně střílela. Až posledně jmenovaný musel na jeden trestný okruh, zatímco Holubcová s Dostálem dokonce nemuseli ani jednou dobíjet a Česneková jen jedinkrát.

Bronz přitom měli Češi na dosah, protože jejich němečtí přemožitelé měli na střelnicích problémy, byť nakonec pouze Dislová na prvním úseku musela objet kolečko navíc. Celkem ale německé kvarteto spotřebovalo patnáct náhradních nábojů, takže stačil jediný neúspěch a český tým by se pravděpodobně radoval z cenného kovu.

Šlesingr to "zazdil"

Na medaili by si Češi sáhli i v případě, kdyby Šlesingr při poslední střelbě neudělal osudnou chybu. "Zazdil jsem to a je mi strašně. Sesypal jsem se psychicky, moc jsem chtěl a dělal jsem při střelbě dětské chyby," sypal si popel na hlavu dvaadvacetiletý mladík.

Reprezentační kolegové měli pro jeho selhání pochopení. "Do držky jsem zatím nedostal," ušklíbl se rodák z Letohradu. Dostál uznal, že Šlesingrova situace nebyla jednoduchá. "Nestává se nám často, že bojujeme o medaili, že jezdíme vpředu. A Michal to měl, i vzhledem ke svému věku, hodně složité," řekl.

Zlaté medaile vybojovali Olga Pylevová, Světlana Išmuratovová, Ivan Čerezov a Nikolaj Kruglov.

V závodě se představilo 22 družstev, nejlepší země v hodnocení Poháru národů mohly postavit dvě štafety. Týkalo se to i České republiky, která byla v tomto pořadí šestá, ale kvůli onemocnění Tomáše Holubce a Petra Garabíka chyběl výpravě k sestavení druhého kvarteta jeden muž.

Výsledky:
1. Rusko I (Pylevová, Išmuratovová, Čerezov, Kruglov) 1:13:24,16 (0 trestných kol), 2. Rusko II (Bogalijová, Zajcevová, Čepikov, Rožkov) -7,3 (1), 3. Německo I (Dislová, Wilhelmová, Greis, Gross) -34,2 (1), 4. Česká republika (Holubcová, Česneková, Dostál, Šlesingr) -36,0 (1), 5. Francie II -45,9 (0), 6. Francie I -1:07,9 (1).

Reklama

Související témata: