Hlavní obsah

Štafetu žen na závěr SP vyhrály běžkyně Finska

Finské běžkyně na lyžích se v neděli ve švédském Falunu radovaly z vítězství ve štafetě na 4x5 kilometrů. V posledním ženském závodě této sezóny Světového poháru o 16,5 vteřiny porazily mistryně světa Norky, třetí doběhly Rusky. Česká štafeta se závodu nezúčastnila.

Článek

Po prvním klasickém úseku se dostaly do vedení Finky, které díky Aino Kaise Saarinenové předávaly s bezmála devítivteřinovým náskokem před druhým Norskem. Za mistryně světa z Oberstdorfu však na dalším úseku běžela vyhlášená klasička Hilde Pedersenová, která se na Finky dotáhla a s minimálním náskokem předala na prvním místě.

Šanci na boj o vítězství Norky ztratily na třetím úseku. Kristin Muererová-Stemlandová se neudržela Riitty Liisy Lassilaové a na pěti kilometrech na ni ztratila více než třiadvacet vteřin. Finišmanka Virpi Kuitunenová, třetí žena celkového pořadí SP, pak s přehledem pohlídala vítězství finských běžkyň.

O druhé příčce se rozhodovalo až v cílové rovince. Vítězka Světového poháru Norka Marit Björgenová potvrdila pověst výborné sprinterky a v posledních metrech o tři desetiny vteřiny porazila Rusku Julii Čepalovovou.

Ženy - štafeta na 4x5 km:
1. Finsko (Saarinenová, Välimaaová, Lassilaová, Kuitunenová) 52:22,7 min., 2. Norsko (Björnaasová, Pedersenová, Muererová- Stemlandová, Björgenová) -16,5, 3. Rusko (Kurkinová, Baranovová- Masolkinová, Medveděvová-Abruzovová, Čepalovová) -17,0, 4. Itálie -57,9, 5. Německo -1:12,8, 6. Francie -1:45,0.

Reklama

Související témata: