Hlavní obsah

Boulařka Sudová skončila pátá v paralelní jízdě na MS

PRAHA

Páté místo obsadila česká lyžařka Nikola Sudová v nedělní paralelní jízdě v boulích na mistrovství světa v akrobatickém lyžování. Stříbrná medailistka ze sobotní individuální soutěže ztratila naději na medaili ve čtvrtfinálovém souboji, v němž o bod prohrála s ruskou závodnicí Ljudmilou Dymčenkovou. V duelu o páté místo pak jistě porazila Kanaďanku Sylvii Kerfootovou.

Článek

Titul mistryně světa získala vítězka Světového poháru Jennifer Heilová z Kanady před norskou favoritkou Kari Traaovou. V jízdě o bronz Dymčenkovou porazila Japonka Aiko Uemuraová.

Třiadvacetiletá Sudová účast v paralelním závodu zvažovala. "Na to, že jsem ráno nechtěla jet ani jednu jízdu, tak je páté místo nakonec hezké. Byla jsem utahaná a neměla jsem pocit, že chci závodit, bylo to zvláštní," řekla Sudová po závodech. Dualy vynechala mistryně světa ze soboty Hannah Kearneyová z USA.

V prvním kole Sudová porazila Rybalkovou

V prvním kole Sudová porazila Darju Rybalkovou z Kazachstánu a v osmifinále Švédku Saru Kjelinovou. Čtvrtfinále jela proti Dymčenkové a prohrála v rychlosti o desetinu vteřiny. "Myslela jsem si, že jí podle všeho zaříznu. Nechybovala jsem, jen jsem byla pomalejší," poznamenala Sudová, jež se divila, že prohrála 17:18. "Lidi říkali, že to tak nemělo být, ale co se dá dělat," pokrčila rameny.

Světovým šampiónem se stal Američan Toby Dawson, k radosti domácích fanoušků si stříbro na krk pověsil domácí Sami Mustonen. Úspěch amerických boulařů zvýraznil třetím místem Jeremy Bloom.

Nejúspěšnější výpravou akrobatického mistrovství byla Kanada se třemi zlatými, dvěma stříbrnými a jednou bronzovou medaili. Na druhém místě jsou v počtu medailí Američané ziskem pěti cenných kovů, třetí je Francie. Česká republika díky zlatu skikrosaře Tomáše Krause a stříbru Sudové obsadila čtvrté místo. "Je to super, mistrovství nám skvěle vyšlo," zhodnotila šampionát Sudová.

Výsledky:
Muži:
1. Dawson (USA), 2. Mustonen (Fin.), 3. Bloom (USA), 4. Ronkainen (Fin.), 5. Begg-Smith (Austr.), 6. Masukawa (Jap.), ...Novák vypadl ve 2. kole, Horák, Vaculík, Skoupil (všichni ČR) vypadli v 1. kole.
Ženy:
1. Heilová (Kan.), 2. Traaová (Nor.), 3. Uemuraová (Jap.), 4. Dymčenková (Rus.), 5. N. Sudová (ČR), 6. Kerfootová (Kan.), ...Š. Sudová, Hofmanová (obě ČR) vypadly v 1. kole.

Reklama