Hlavní obsah

Poslední štafetu SP v běhu na lyžích vyhráli Norové

Norští běžci na lyžích se radovali z vítězství v posledním závodě tohoto ročníku Světového poháru - mužské štafetě na 4x10 kilometrů. V cíli o čtyři desetiny vteřiny předstihli Italy, třetí skončili Švédové.

Článek

Česká čtveřice ve složení Milan Šperl, Lukáš Bauer, Jiří Magál a Martin Koukal skončila v šestnáctičlenném startovním poli až jedenáctá. Velkou ztrátu nabral hned na úvodním klasickém úseku Šperl, který na nejlepší ztratil téměř minutu a Bauerovi předával na čtrnáctém místě.

Ten štafetu posunul o jednu příčku, Magál s Koukalem se pak na bruslařských úsecích marně snažili dotáhnout alespoň do první desítky. Mistr světa na padesátce z Val di Fiemme ji nakonec přivezl na jedenácté příčce.

Vítězní Norové se od počátku drželi v čelní skupině. Na prvním úseku udal ostré tempo Jens Arne Svartedal, který roztrhal pole běžců, mírný náskok pak na druhém klasickém úseku pro mistry světa získal Odd-Björn Hjelmeset.

Na konci prvních deseti kilometrů volnou technikou se v čele vytvořila čtyřčlenná skupina s Němci, Italy, Švédy a Nory. V závěrečném úseku z ní odpadl německý finišman Tobias Angerer, který se propadl až na páté místo, zbývající trojice si to v cílové rovince rozdala o vítězství. Nejvíce sil měl nakonec Tore Ruud Hofstad, který přespurtoval Giorgia di Centu i Mathiase Fredrikssona.

Výsledky:
Muži - štafeta 4x10 km:
1. Norsko I 1:35:12,9 (Svartedal, Hjelmeset, Skjeldal, Hofstad), 2. Itálie -0,4 (Clara, Checci, Piller-Cottrer, Di Centa), 3. Švédsko -1,6 (T. Fredriksson, Karlsson, Södergren, M. Fredriksson), 4. Francie -7,8, 5. Německo -8,9, 6. Norsko II - 24,1, ...11. ČR (Šperl, Bauer, Magál, Koukal) -2:22,4.
Pořadí SP národů:
1. Norsko 8438 bodů, 2. Německo 4876, 3. Rusko 4537, 4. Finsko 3894, 5. Švédsko 3873, 6. Itálie 3809, ...9. ČR 1523.

Reklama