Hlavní obsah

Ledecká v zámoří zářila. Jenže teď jí trenér snowboard zakázal

Michal OsobaPrávo

Loňská sezóna byla pro Ester Ledeckou průlomová. Jako sedmnáctiletá začala jezdit Světový pohár ve snowboardingu a v první sezóně dvakrát pronikla mezi elitní osmičku v paralelních disciplínách, k tomu přidala dva tituly juniorské mistryně světa. Z dcery známého zpěváka se tak může stát černý kůň české výpravy pro Soči.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Snowboardistka Ester Ledecká

Článek

Už olympijský start vyhlížíte?

Těším se moc, bude to neobyčejný zážitek. Mám strašnou radost, že pojedu hned na první olympiádu, na kterou jsem se reálně věkově mohla dostat. Věřím, že si to užiju a bude mě to bavit jako každý závod.

Formu do sezóny si podle výsledků ze závodů v USA nesete výbornou. Ze čtyř startů jste skončila třikrát na stupních, za sebou jste nechala i olympijskou vítězku z  Vancouveru…

Takový start sezóny jsem ani nečekala, je to úžasné povzbuzení. S americkým trenérem jsme udělali při měsíčním tréninku spoustu práce, mohla jsem mít s sebou vlastního servismana. Bylo tam tak 75 procent holek ze svěťáku, tak snad mi to půjde i v něm.

Minulou sezónu jste se ve špičce už rozkoukala, bude to pro vás letos snazší?

Věřím, že ano, ta první sezóna je vždycky začátečnická, člověk se oťukává. Navíc teď už jsem s americkým týmem mohla absolvovat celou přípravu.

Úspěchy jste v minulosti sbírala na snowboardu i na lyžích, letos jste s ohledem na olympiádu lyže trochu upozadila?

Upřednostnila jsem snowboarding už kvůli Soči, ale na lyže nezapomínám. Trenér mi řekl, že teď mám chvíli snowboard zakázaný, abych jela na lyžařské závody. On mě v tom obojživelnictví podporuje, věří, že mi to pomůže v technice na snowboardu.

Jak se vůbec cítíte jako Češka v americkém týmu?

Myslím, že jsme si sedli, všichni tam jsou v pohodě kámoši. Jinak je změna jen v tom, že na mě všichni mluví anglicky a trochu jsme překopali styl. S trenérem jsme měnili techniku, soustředili se na rychlejší výjezd z oblouku. Pořád je co zlepšovat.

Z Ameriky jste si přivezla i netradiční ozdobu do vlasů…

To jsem si koupila na letišti v Coloradu, nosí to indiáni. Jen nevím, jestli se mi vejde při závodech pod helmu, ta pírka jsou dost neskladná. (úsměv) Pořídila jsem si tam i klobouk.

Ve snowboardingu vás podporuje celá rodina, na závody vás střídavě doprovází táta i máma. Kdo s vámi pojede do Soči?

To se neví, asi si budeme muset střihnout. Já bych tam chtěla oba, i dědu s babičkou.

V letošním roce váš čeká i maturita. Budete mít větší nervy před ní, nebo před Soči?

Já nejsem typ, který by měl před startem trému, na závody se těším. Takže spíš asi ta maturita.

Reklama

Související témata: