Hlavní obsah

Lyžaři vyzdobili sezónu skvělými výsledky

PRAHA

Česko se zařadilo mezi lyžařské velmoci. Reprezentanti totiž posbírali ve skončené sezóně sedm medailí z šampionátů a sadu zářivých úspěchů ve Světovém poháru. Vytouženého prvního velkého zlata se na mistrovství světa dočkala běžkyně Kateřina Neumannová, titul přidal do sbírky i Tomáš Kraus ve skikrosu, disciplíně akrobatického lyžování.

Článek

Co skvělé výsledky znamenají pro příští olympijský rok. Dráždivý příslib, nebo krutě vysoko nasazenou laťku? "Tohle všechny nabudí. Ještě máme rezervy," tvrdí optimisticky pro ČTK předseda lyžařského svazu Aleš Vaněk.

Do funkce se dostal loni na jaře a byla mu v ní dopřána sezóna snů. Lyžaři se prosadili v celém spektru disciplín. Prosadila se boulařka Nikola Sudová, skoky vrátil do povědomí fandů Jakub Janda. Historickou sjezdařskou medaili získala Šárka Záhrobská. Vysokou laťku drží Lukáš Bauer. Před zraněním se dařilo Aleši Valentovi a do špičky zpět nakukoval sdruženář Ladislav Rygl.

Největší šok sezóny? Bronz ze sprintu dvojic pro Martina Koukala a nenápadného Dušana Kožíška. Snowboardisté se poprvé v historii kvalifikovali na olympiádu a skvěle si vedl dálkový běžec Stanislav Řezáč, vítěz seriálu laufařů. Nečekaně vysokou sumu by měl svaz vyplatit na odměnách za medailová umístění na MS: celkem 1,38 miliónu korun. "Půjde to ze stabilizačního fondu, není to problém," ujišťuje Vaněk.

Svaz měl minulý rok rozpočet okolo 65 miliónů korun. Vaněk teď předpokládá, že se zvýší zájem sponzorů. "Jsem přesvědčen, že marketingová hodnota svazu výrazně stoupla," počítá Vaněk, že by se mohla vylepšit finanční situace. Pomoc s nároky lyžařů na přípravu na turínské hry čeká i od olympijského výboru.

Ještě jedno drama možná potká lyžaře a fanoušky v blízké době. Napínavě se může vyvinout tradiční anketa o krále bílé stopy. Je otázkou, kdo si 27. května v Teplicích nasadí na hlavu korunu pro vítěze. Prosadí se snad proti většinou vládnoucím klasikům někdo z akrobatů či sjezdařský skvost Záhrobská? Odborná porota by měla zvolit vítěze v jednotlivých disciplínách, fanoušci vyberou lyžařského krále pravděpodobně i za pomoci sms zpráv.

Cenné kovy z MS:
ZlatoNeumannová - 10 km volně
ZlatoKraus - skikros
StříbroJanda - střední můstek
StříbroN. Sudová - jízda v boulích
BronzZáhrobská - slalom
BronzKoukal a Kožíšek - sprint dvojic
BronzJanda - velký můstek
Juniorské zlato přidali ve slalomu Trejbal a Záhrobská
Nejlepší celková umístění Čechů v SP:
1. místoKraus (skikros)
2. místoNeumannová (běh)
3. místoHayer (skikros)
4. místoN. Sudová (jízda v boulích)
6. místoJanda (skoky)
Běžec Řezáč navíc vyhrál seriál laufařů FIS Marathon cup
V jednotlivých závodech SP zvítězili:
3x Kraus (skikros), 2x Neumannová a Bauer (oba běh), 1x Valenta (akrobatické skoky), N. Sudová (jízda v boulích) a Janda (TitiseeNeustadt).

Reklama