Hlavní obsah

Čeští skokané na čas ztratili Koudelku. Ale i bez něj můžeme být silní, věří kouč Jiroutek

Praha

Slibně se trenérovi skokanů na lyžích Davidu Jiroutkovi rýsovala olympijská zima. V letních závodech se dařilo Jakubu Jandovi i Čestmíru Kožíškovi, po nepovedené minulé zimě se zvedal Roman Koudelka, nažhavený po životní sezóně byl Jan Matura. Jenže vyhlídky na úspěchy i mezi družstvy, jejichž soubojem v sobotu Klingenthalu odstartuje Světový pohár, zkomplikovaly potíže Koudelky s krční páteří, které ho na delší čas nepustí na můstek.

Foto: Sport.cz

Roman Koudelka teď místo na lanovce tráví čas na vyšetřeních a rehabilitacích.

Článek

Koudelkovi se trable rozjely na soustředění v Planici 12. října, kdy se mu po obědě udělalo nevolno a výrazně zvýšil tep, vyšetření pak odhalilo problémy s krční páteří.

„Je to komplikovaný problém. Koudymu se už ulevilo od bolesti, teď doktoři pracují na odstraňování příčiny, aby se mu tam už nikde nic neskříplo. Když kolem vás projde, tak na něm nic nepoznáte, ale sportovat s tím nejde,“ popisuje Jiroutek.

Návrat nejdřív na Turné

Reprezentační kouč je smířený s tím, že v první části sezóny se bez Koudelky bude muset obejít. „Kéž by se mohl vrátit už na Turné čtyř můstků. Ale směrem k olympiádě s ním určitě počítám. Psychicky je na tom naštěstí dobře,“ kvituje trenér. Samotný skokan se ke svému stavu zatím nechce vyjadřovat.

Jiroutek věří, že jeho tým může uspět i bez Koudelky. „Sice je to velká ztráta, ale pořád můžeme být silní. Je tu šest konkurenceschopných kluků, nejen tři nebo čtyři jako v minulých letech,“ těší trenéra, byť na můstcích automaticky neplatí rovnice, že povedené léto se rovná úspěšná zima.

„Když Kuba Janda vyhrál Světový pohár, tak předtím vyhrál i letní Grand Prix. Ale jindy to zase neplatilo. Každopádně je pro sebevědomí dobré, když si kluci čuchnou k dobrému výsledku a nemusí se utápět v tom, proč jim to v létě nešlo,“ dodává Jiroutek.

Český tým
Martin Cikl (26 let)
Antonín Hájek (26 let)
Lukáš Hlava (29 let)
Jakub Janda (35 let)
Čestmír Kožíšek (22 let)
Jan Matura (33 let)

Reklama