Hlavní obsah

V pátek si Matura připadal, jako by ho třikrát praštili do zad. V závodě už byl tahounem družstva

Klingenthal

Po svém úvodním soutěžním skoku sezóny byl Jan Matura trochu skeptický. „Vypadá to, že druhé kolo nás mine, tak budeme myslet na zítřek,“ vykládal kousek za českými hranicemi v německém Klingenthalu, kde v sobotu odstartoval Světový pohár soutěží družstev. Pravdu měla česká jednička jen napůl. Do druhého kola nakonec spolu s Jandou, Hlavou a Kožíškem postoupil, druhé kolo už ale kvůli větru neabsolvoval. Český tým skončil především jeho zásluhou sedmý.

Foto: Martin Malý

Skokan na lyžích Jan Matura

Článek

Po povedené letní sezóně to vypadalo, že by Češi mohli mít silné družstvo. V Klingenthalu z toho byl jen hodně těsný postup do druhého kola. Mysleli jste výš?

Hlavně ta páteční kvalifikace byla nepovedená. Když jsme tu trénovali v pondělí, ty skoky vypadaly úplně jinak. V pátek tu bylo hodně větrno, podmínky skoro jak v Kuusamu. Nějaké soudy o výkonnosti bych z toho asi nedělal. Třeba Tonda Hájek tu skákal výborně v trénincích, jen v pátek se mu to nepovedlo. Až další závody ukáží, jak na tom jsme.

Vám osobně tréninky ani páteční kvalifikace, byť jste ji nemusel absolvovat, příliš nevyšly. Spravil jste si v závodě družstev skokem dlouhým 126,5 metru chuť?

Dneska už jsem nic netestoval a zkušební i soutěžní skok byly poměrně povedené a solidní. S tím výkonem jsem relativně spokojený. Samozřejmě v Klingenthalu zase pofukuje vítr, takže to není spravedlivé pro všechny, rozdíly v délkách jsou velké.

Ve vzduchu už jste se cítil lépe?

Mnohem líp než v pátek. To jsem měl všechny tři skoky pocit, že mě někdo flákl do zad a spadnul jsem dolů. Ještě jsem zkoušel nějaké věci jako kombinézy, do kvalifikace jsem si vyměnil narychlo lyže. A jel jsem nejpomalejší rychlostí, tak se zjistilo, že to nebude úplně ideální. (úsměv) Zůstal jsem u těch otestovaných a asi to tak nechám, jsou dobré.

Zpozoroval jste, že by soupeři předvedli nějaké novinky, co se týče materiálu?

Nic velkého. Samozřejmě jsme si všimli střihů, jaké kdo má. Ale nic zásadního se asi nezměnilo. Třeba Polák Biegun, když s námi trénoval, skákal o lavičku výš a o deset metru méně, a teď skočil 141 metrů. Takže bych v tom nějakou vědu nehledal.

Vloni jste se do skvělé formy dostal až během sezóny. Čekáte i letos, že budete potřebovat pár Světových pohárů na rozzávodění?

Já myslím, že na tom nejsem úplně špatně. Jestli skočím 126 nebo 136 je vyloženě jenom o větru.

Takže v nedělním závodě jednotlivců vám to může ulítnout výrazně dál?

Může, ale klidně také můžu skočit o pět deset metrů míň. Ta výkonnost je stabilní, úplně ideální to není, ještě tam mám kilo a půl rezervy ve váze, ale to chci sundat až později. Přece jen sezóna je dlouhá, je tam dost vrcholů, ta energie bude třeba. Musím si nechat baterky.

I trenér Jiroutek říká, že minimální váha se nedá držet celou sezónu.

To by bylo hodně náročné. Radši pomaleji.

Reklama