Hlavní obsah

Úžasný start olympijské zimy, smíšená štafeta biatlonistů ovládla Světový pohár!

Östersund
Aktualizováno

Olympijská biatlonová sezóna začala pro Česko úžasně. Smíšená štafeta ve složení Veronika Vítková, Gabriela Soukalová, Zdeněk Vítek a Ondřej Moravec vyhrála po perfektním vystoupení úvodní závod Světového poháru ve švédském Östersundu. Potvrdilo se tak, že tato disciplína, v níž reprezentanti získali bronzové medaile na MS, se může stát i jejich olympijským trumfem. Další závod smíšených štafet se přitom uskuteční až v Soči.

Foto: Tt News Agency, Reuters

Kvarteto českých biatlonistů (zleva) Veronika Vítková, Zdeněk Vítek, Gabriela Soukalová a Ondřej Moravec slaví triumf ve štafetě SP v Östersundu.

Článek
Fotogalerie

„Prožíváme úžasný vstup do sezóny, všichni čtyři se předvedli perfektně a můžeme mít ještě lepší pocit než loni, kdy jsme tady mix začali bronzem," líčil trenér Ondřej Rybář. „Máme samozřejmě všichni velkou radost. I když si nemyslím, že bychom běžecky soupeře válcovali, ale závod byl především to o tom, kdo v silném větru zvládne střelbu a to se nám povedlo perfektně," tvrdil spokojeně Rybář.

Štafetu výborně rozjela Vítková, která na prvním úseku nestačila jen na excelentně střílející Brunetovou z Francie. Předávala za ní o třináct vteřin, kdy při obou střeleckých položkách minula poslední ranou, ale vleže i vstoje ji stačilo jednou dobít, aby udržela druhou pozici.

Soukalová sice minula hned první ranou, ale pak už zasáhla všechny terče, jak měla a upevnila si druhou, protože soupeřky za ní ztrácely běžecky a především chybovaly při střelbě.

Vítka nasadil na poslední chvíli

V okamžiku, kdy do štafety zasáhli muži, vedla Francie o 51 vteřin před Českem, za ním byly dvacet sekund zpět Itálie, pak Německo a Rusko. Třetí úsek nakonec obstaral doyen týmu Vítek, jenž absolvuje svou šestnáctou sezónu v SP. „Vypadal tady v tréninku hodně dobře a uměl zvládnout i složité podmínky na střelnici, proto jsem ho na poslední chvíli postavil," vysvětlil Rybář.

Vítek skutečně střelbu vleže zvládl rozvážně a čistě. Vstoje sice dobíjel dvakrát, ale soupeři nebyli lepší. Spíš naopak, na třetí Nory mělo Česko 25 vteřin k dobru. Moravcovi se ale po střelbě vleže přiblížil finišman Boe na rozdíl sedmi sekund, jenže poslední položka nečekaně zamíchala celým pořadím.

Rozhodla poslední položka

Finišman Fourcade měl sice téměř minutu k dobru, jenže problémy s větrem ho doslova zlikvidovaly. Musel na tři trestná kola a ještě nakonec v cíli dostal dvouminutovou penalizaci za to, že nedobil poslední náboj a zamířil rovnou na trestný okruh, čímž Francouzi spadli z bronzového stupínku na pátý.

Moravec v silných nárazech větru dobíjel vstoje jen jednou a Boe na něj při odjezdu ztrácel devět vteřin. O slibný náskok český reprezentant už nepřišel a finišoval s patřičnou hrdostí jako vítěz. „Před Ondrou smekám, jel ten závěr mazácky. Přitom Gábina mu na startu omylem odnesla lyže, když si balila věci, a dostal je doslova pár vteřin před předávkou. Cením si toho klidu, s jakým to ustál, a jak potom zvládl závod," přiblížil Rybář.

Minulou zimu posbírali biatlonisté patnáct umístění na stupních vítězů, na které hned v úvodu olympijské sezóny perfektně navázali a poprvé v historii vyhráli závod smíšené štafety.

Světový pohár v biatlonu:
Smíšená štafeta 2x6 km + 2x7,5 km:
1. Česko (Vítková, Soukalová, Vítek, Moravec) 1:17:05,6 h (0)
2. Norsko (Bergerová, Solemdalová, Christiansen, Boe) +10,2 s (1)
3. Ukrajina (Pidrušná, Semerenková, Semjonov, Deryzemlja) +1:11,2 (0)
4. Itálie +1:12,5 (2)
5. Francie +2:11,1 (3)

Reklama