Hlavní obsah

Biatlonisté trnuli. Soukalová omylem odnesla Moravcovi lyže, stačila je vrátit na poslední chvíli

Östersund

Po triumfu smíšené štafety na úvod biatlonového Světového poháru ve švédském Östersundu jásali všichni členové českého kvarteta. Speciální radost měla ale Veronika Vítková, která na rozdíl od svých reprezentačních kolegů ještě nikdy na nejvyšším stupni vítězů při SP nestála.

Foto: Tt News Agency, Reuters

Biatlonistka Gabriela Soukalová během vítězného závodu ve švédském Östersundu.

Článek
Fotogalerie

Vždyť Gabriela Soukalová zvítězila minulou zimu v závodě SP hned čtyřikrát, Zdeněk Vítek ho vyhrál už před 13 lety v Hochfilzenu, kde následně přidal i vítězství s mužskou štafetou, a Ondřej Moravec slavil vítězství v závěru minulé sezóny na norském Holmenkollenu.

„Konečně jsem se dočkala. Mým nejlepším výsledkem zatím byla druhá příčka z lednové stíhačky v Oberhofu. Hodně jsem si to bednu pro vítěze užila, pro mne to byly až neuvěřitelné emoce," vykládala nadšeně 24letá biatlonistka z Jilemnice.

Letos změnila systém střelby vleže a už nezačíná od terče uprostřed, nýbrž střílí postupně zleva doprava. „V tom silném větru jsem to snad zvládla slušně," připomněla jediné dobíjení.

Do závodu přitom šla s mírnými rozpaky. „Nevěděla jsem, co čekat od sebe samé, ani jak na tom budou soupeřky. Byla jsem až překvapená, jak jednoduše mi to šlo a jak jsem jela uvolněná já, tak pak se do křeče i přes různé okolnosti nedostali ani další členové české štafety," usmívala se Vítková.

Přehmat s lyžemi ještě stihli napravit

Narážela na situaci, z níž mohl být pěkný malér, nakonec zůstalo jen u úsměvné historky vítězů. Gabriela Soukalová totiž z prostoru předávky omylem odnesla lyže Ondřeje Moravce, když si tam vyčerpaná po svém úseku balila věci.

„Měl jsem lyže nachystané ve stojanu a v klidu se rozcvičoval a vůbec jsem si nevšiml, že Gábina si vedle nich opřela po dojetí svoje a při odchodu čapla omylem moje. Když jsme to zjistili, nastal pěkný blázinec. Hned se žhavily vysílačky," líčil Moravec.

Naštěstí se přehmat stihl včas napravit. „Nějak jsem zazmatkovala," říkala pak s omluvou nejlepší z českých žen, když přinesla lyže reprezentačního kolegy vyděšená zpátky ze servisní buňky.

Trenér ocenil klid finišmana

Finišman české štafety dostal klíčové vybavení ale zpátky doslova pár vteřin před předávkou. „Už bych takové nervy prožít nikdy nechtěl," ulevil si. „Cením si Ondrova klidu, s jakým ten stres ustál, i jak potom zvládl finiš závodu. Ukázal, že má v hlavě pěkně všechno srovnané," tvrdil trenér Ondřej Rybář

Rybáře těšilo, že mu vyšel i plán nečekaně nasadit na třetí úsek Zdeňka Vítka. „Vypadal tady v tréninku hodně dobře a zvládal i složité podmínky na střelnici. Věřil jsem jeho zkušenostem i pevnější tělesné konstituci, proto jsem ho tam poslal a nezklamal mě. Už toho tolik dokázal, ale i schytal, že jej ani dnešní epizoda nějak nerozhodí," říkal na adresu doyena týmu.

Reklama

Související témata: