Hlavní obsah

Kraus poznává kouzlo domácí přípravy. Start má hned za barákem, trať snad vyroste na Benecku

Praha

Pryč jsou doby, kdy skikrosaři Tomáši Krausovi v cestě za kvalitním tréninkem nezbylo než vyjet za hranice. Na olympijskou sezónu, která pro něj startuje příští víkend úvodním Světovým pohárem v kanadské Nakisce, se může chystat i doma. A to téměř doslova.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Tomáš Kraus na předsezónní tiskové konferenci české reprezentace skikrosařů.

Článek
Fotogalerie

Jen pár metrů od svého děčínského domku povolal bagr a spolu se servismanem Jaroslavem Lučanem postavil imitací startu a prvních zhruba 40 metrů skikrosové trati. „Startovací zařízení jsme měli už předtím, ale vozili jsme ho jen na tréninky třeba na Stubai. Tohle je novinka,“ líčí 39letý dvojnásobný mistr světa.

Zařízení využívají i jeho reprezentační kolegové v čele s ženskou jedničkou Nikol Kučerovou. „Dáme si dvakrát týdně hodinku dvě a udržujeme si ten startovací stereotyp, i když nejsme na ledovci. Podobnou vychytávku mají i jiné týmy, ale my to máme nejlepší,“ usmívá se Kraus.

Kopii Soči nepostaví

Daleko nebude muset cestovat ani na finální předolympijskou přípravu. Nadějně se vyvíjí nápad postavit skikrosovou trať na Benecku, kde by ji mohla využívat i snowboardkrosová reprezentace v čele s Evou Samkovou.

„Byli jsme tam na obhlídce, vycházejí nám vstříc. Sjezdovka vypadá dobře, ty poslední dva týdny před olympiádou tam můžeme doladit formu,“ těší se Kraus, který si výsady trati postavené speciálně pro trénink užije poprvé.

O kopii olympijské sjezdovky ale nepůjde. „To bychom ani nezaplatili,“ ví Lučan. „Ale když v Soči bude pět zatáček nějakého typu, my uděláme jednu dvě. Prostě se to pokusíme stáhnout do menšího rozměru,“ plánuje Kraus.

Reklama