Hlavní obsah

Vítr zhatil biatlonové stíhací závody na SP v Östersundu

Aktualizováno

Silný vítr překazil oba stíhací závody na Světovém poháru v biatlonu ve švédském Östersundu. Ženy v neděli sice odstartovaly, ale na střelnici měly obrovské problémy a rozhodčí závod ukončili po třech čtvrtinách. Muži se nevydali na trať vůbec. Závody byly zrušeny bez náhrady. Gabriela Soukalová tak zůstala v čele SP, žlutý dres mezi muži bude nadále oblékat Francouz Martin Fourcade.

Foto: Reuters

Silné poryvy větru znemožňovaly regulérní střelbu.

Článek

Po třetí střelecké položce, první vstoje, vedla Běloruska Darja Domračevová, která by v případě vítězství vystřídala Soukalovou v čele seriálu. Česká reprezentantka byla po sedmi trestných okruzích ze tří odstřílených položek až dvaatřicátá.

Silný vítr, kvůli kterému byl v Östersundu zastaven i letecký provoz, dělal od začátku biatlonistkám na střelnici problémy. V průběhu závodu zesiloval, zvedal sníh, který létal závodnicím do očí a trestné kolo bylo proto velmi vytížené.

Kouč: Rozhodnutí bylo nešťastné

"Byla složitá situace. Ale podle mého přesvědčení zrušený být (závod žen) neměl. Podmínky nebyly férové, ale po třetí položce to nebylo šťastné," řekl reprezentační trenér Ondřej Rybář České televizi.

Soukalová musela na dva trestné okruhy po první střelbě vleže a po druhé dokonce na čtyři. "Čtyři trestná kola, to bylo úplně šílený. A ještě šílenější bylo, že jsem jich nakonec běžela pět, jak už se mi z toho točila hlava," řekla Soukalová svazovému webu. Po porci 750 metrů navíc si neodpočala ani na trati. "Ve sjezdu, kde jsme se vždy normálně vydýchaly, jsme musela jet dva - jedna, abych se sesula dolů," přiblížila tvrdé podmínky.

Sílu větru dokumentovala další zastávka Soukalové na střelnici, první vstoje. "První ránu jsem mířila na krajní terč a spadl mi prostřední. To mě fakt pobavilo, ale i rozesmálo a dostalo do pohody," řekla. Další tři terče neminula. "Před poslední ránou foukal takový vichr, že jsem ji radši odpálila do valu a upalovala na trestné kolo. Pochválila jsme se: 'Cháchá Gabčo, to bylo dobré zmrtvýchvstání!' A najednou šmitec a konec závodu," komentovala zrušení stíhačky. Našla na tom i jedno pozitivum. "Nu což, alespoň budu mít žluté číslo i v Hochfilzenu."

Veronika Vítková měla štěstí a v polovině závodu byla pátá, protože jen dvakrát minula, jenže na první stojce vítr zadul a Vítková udělala čtyři chyby. Dobrý pocit měla alespoň z běhu. "Dvě kola jsem jela s Torou Bergerovou a jsem ráda, jak jsem to zvládla. Třetí kolo pak bylo těžké, zůstala jsem sama proti větru. Jako bych jela na gumě, dopředu to moc nešlo. Na lyžích se však zatím cítím docela silná a z toho mám radost," řekla Vítková.

"Vítr byl velký, nárazový. Muži měli situaci chvílemi lepší, ale zejména při sjezdu by to bylo ohromně obtížné. Asi by přišla podobná situace jako u žen," mínil Rybář.

Špatné povětrnostní podmínky provázely SP v Östersundu od začátku. Vytrvalostní závod byl kvůli silnému větru přeložen ze středy na čtvrtek. Ve stíhačce měla startovat i česká trojice Jaroslav Soukup, Ondřej Moravec a Tomáš Krupčík.

Seriál bude pokračovat příští týden v rakouském Hochfilzenu, ovšem stále bez nemocného Michala Šlesingra. Otazník visí nad Zdeňkem Vítkem, jehož zlobí bolavá záda.

Reklama

Související témata: