Hlavní obsah

Sudová pro Soči oprášila osm let starou zbraň. Skok chce umět předvést i o půlnoci

Praha

Do své poslední olympijské sezóny vtrhne Nikola Sudová se staronovou zbraní. Skok zvaný D-Spin (salto mimo osu s rotací o 720 stupňů), který k její nelibosti ještě na hrách v Turíně před osmi lety rozhodčí dostatečně neocenili, se vrací do lyžařčina repertoáru.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Akrobatická lyžařka Nikola Sudová

Článek

Proč jste se rozhodla skok po delší době oprášit?

V Turíně jsem za něj nedostala moc vysoké body, i když nebyl extrémně špatně skočený. O čtyři roky později ho začala skákat Američanka Heather McPhieová a hned dostávala hodně bodů. Tak jsme si říkali, že rok počkáme, jestli je bude dostávat pořád, a když to pokračovalo, tak jsem se pro něj rozhodla taky.

Chystala jste se zařazení staronového skoku konzultovat i s českou rozhodčí...

Byla se podívat na tréninku ve Štítech, i jsme jí posílali videa z Austrálie. Když máme rozhodčí světové úrovně, byla by škoda ji nepoprosit o konzultaci. Paní Kalužíková bude rozhodovat i na olympiádě, což samozřejmě neznamená, že by mi mohla nadržovat, když se nejvyšší známka stejně škrtá, ale bude v centru dění a ví, na co se ostatní budou zaměřovat.

Kolik boulařek bude podle vás nový skok zkoušet?

Teď na soustředění v Zermattu přišlo s novým skokem asi pět holek, ale otázka je, jak to budou mít vyskákané. Pro mě je výhodou, že už jsem ho v minulosti skákala.

Takže už cítíte jistotu?

Mám dobrý pocit, trenér asi taky. Do olympiády těch tréninků ještě bude dost, měla bych být schopná ten skok zvládnout na jakémkoliv můstku. V Soči bych ho ale chtěla předvést až ve finále a v kvalifikaci ukázat své klasické skoky, protože systém jízd je dost náročný.

V cestě za případnou medailí vás čekají čtyři nebo dokonce pět jízd, nikdy program tak nabitý nebyl. Musela jste tomu uzpůsobit přípravu?

Ano, jeden den tam máme kvalifikaci, pak trénink, když bude zahájení, a další den je finále, dohromady můžeme jezdit až šest dnů v kuse. Dřív jsme v tréninku jezdili tři dny a pak měli jeden volný, teď jezdíme čtyři v kuse. Navíc v Soči budou závody a tréninky pozdě večer až do jedenácti a já jsem spáč. Ale ten staronový skok budu muset umět zvládnout i o půlnoci.

Reklama