Hlavní obsah

Miller rozbil napadrť Křišťálový glóbus

PRAHA

Americký lyžař Bode Miller je 'bourák' ve všech směrech. Ve Světovém poháru letos rozdrtil všechny soupeře a nakonec neušetřil ani Křišťálový glóbus, vysněnou trofej všech sjezdařů. Miller strčil glóbus cestou domů je tak do kufru a za oceánem z bagáže vysypal jen tisíce střepů.

Článek

Dvanáct kilogramů těžká ručně broušená trofej cestovala s ostatním nákladem v zavazadlovém prostoru letadla a transatlantický let nevydržela.

O celkové vítězství ve Světovém poháru Miller musel ve finále v Lenzerheide bojovat až do předposledního závodu. Malý globus za triumf v superobřím slalomu, který si zajistil v závěrečném závodu ve Švýcarsku, cestování přečkal vcelku, i když ho Miller zabalil do stejného kufru.

Sedmadvacetiletý sjezdař je neúctou k trofejím proslulý. Přišel už o jednu ze zlatých medailí z mistrovství světa 2003, kterou doma používal jako zarážku padajícího záchodového prkýnka. Rozloučil se málem i se zlatem za obří slalom z letošního šampionátu, které jen několik hodin po vítězství zapomněl i s bundou po oslavách v baru. Tento cenný kov mu ale poctivý nálezce vrátil.

Ani tak se ale Miller nemusí vzdávat naděje, že se na stará kolena bude moci těšit pohledem na prestižní trofej. Zástupci Mezinárodní lyžařské federace FIS jsou prý schopni zajistit mu repliku. "Pokud nás požádá, rozhýbeme tu mašinérii," řekla generální sekretářka FIS Sarah Lewisová.

Reklama