Hlavní obsah

Snowboardcrossařka Samková si v Kanadě poranila koleno, olympiáda je ohrožená

Česká naděje pro olympijské hry v Soči snowboardcrossařka Eva Samková si poranila levé koleno. Vítězka úvodního závodu Světového poháru proto nezasáhne do dalšího dílu seriálu v Lake Louise. Hned po příletu z Kanady absolvuje trojnásobná juniorská mistryně světa vyšetření u fyzioterapeuta Pavla Koláře.

Foto: Matthias Schrader, ČTK/AP

Snowboardcrossařka Eva Samková

Článek

Koleno si Samková poranila během čtvrtečního tréninku v Lake Louise v místě, v kterém se v rychlosti překonávají dvě boule a po nich následuje hup do klopené zatáčky. "V první jízdě jsem si přibrzdila pozdě, spadla a trochu se v boulích pomlátila. Ani druhá jízda mi tam nevyšla ideálně a při třetí jsem měla respekt. Vjela jsem tam víc po zadní noze, to mě rozhodilo a v té rozbité klopence mě to nakoplo. Bohužel, největší ránu schytalo koleno levé nohy, která byla v tu chvíli úplně propnutá. Spadla jsem, chvíli se na nohu nemohla vůbec postavit, ale rozchodili jsme to. Akorát pak k večeru se to zhoršilo," uvedla Samková v tiskové zprávě lyžařského svazu

Se stejným kolenem měla problémy už v minulosti. Před necelými dvěma lety podstoupila operaci předního zkříženého vazu. "Tentokrát myslíme, že jde o jiný problém," řekl trenér Marek Jelínek. Týmová fyzioterapeutka Hana Strachotová zjistila, že křížové vazy jsou stabilní a ještě v Kanadě půjde Samková na kontrolu k ortopedovi.

Samkovou prohlédne Kolář

Hlavní vyšetření přijde až v Čechách. "Zatím leduje, moc nechodí a nasadili jsme prášky proti zánětu. Prostě taková stabilizace před pořádným vyšetřením," uvedl Jelínek. Mluvit o ohrožení olympiády je podle něj předčasné. "Samozřejmě doufám, že to nebude nic vážného, ale jestli se dá Eva do olympiády do kupy, nelze zatím odhadnout. Vezmeme to postupně, tedy pondělní vyšetření v Praze, pak případné kvalitní rozježdění a hlavně odstranění jakéhokoliv strachu."

Dvacetiletá Samková se z Kanady vrátí v pondělí. "Na stejný den jsme jí zajistili magnetickou rezonanci a vyšetření u docenta Pavla Koláře. Teprve pak se ukáže, co dál. Věříme, že to nebude nic vážného," řekl generální sekretář Svazu lyžařů České republiky Jakub Čeřovský.

Reklama

Související témata: