Hlavní obsah

Valenta je po operaci páteře

PRAHA

V pražské Nemocnici Na Homolce byl v neděli dvě hodiny operován olympionik Aleš Valenta. "Měl zúžený páteřní kanál v krční páteři, a to kostním nárůstkem," řekl na dotaz Práva operatér neurochirurg Jiří Chrobok, který patří k předním českým specialistům na operace páteře.

Foto: archiv

Aleš Valenta

Článek

Valenta bude muset nyní asi šest týdnů být v klidu. Na dotaz, kdy bude moci znovu začít naplno trénovat, Chrobok odpověděl, že postupně zhruba za tři až čtyři měsíce.

Lékaři Na Homolce Valentovi odstranili výrůstek, který tlačil na míchu, což mohlo být při extrémním vytížení skokana při saltech s vruty a dopady z velké výšky poměrně nebezpečné. "Doufám, že po operaci mi to bude točit ještě více a lépe," řekl Valenta.

Chrobok při operaci odstranil výrůstek a pomocí titanového plátu k sobě zafixoval dva krční obratle. "Zatím jsem ještě pod sedativy. Ale nic mne nebolí, takže fajn," popsal akrobat svůj stav.

Na Homolce zůstane Valenta hospitalizován pravděpodobně do čtvrtka a pak by měl být převezen na rehabilitační oddělení v Motole. "Jestli půjde vše dobře, tak tam zůstanu zhruba týden," řekl Valenta, jenž celkovou rekonvalescenci odhadl na devět týdnů.

Výrůstek na krční páteři u Valenty lékaři zjistili na základě vyšetření, které olympijský vítěz ze Salt Lake City podstoupil po zranění zad v tréninku před březnovým mistrovstvím světa ve finské Ruce. Tam při trojitém saltu dopadl na rovinu těsně za můstek. Vyvázl bez zlomeniny, ale se silně pohmožděnými bedry.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články