Hlavní obsah

Skokanka Doleželová vytvořila 11. místem české maximum v SP

Hinterzarten

Skokanka na lyžích Michaela Doleželová se postarala 11. místem v německém Hinterzartenu o historicky nejlepší český výsledek v závodu Světového poháru žen. Vyhrála Japonka Sara Takanašiová.

Foto: liberec2013.cz

Česká skokanka na lyžích Michaela Doleželová na archivním snímku ze závodu v Liberci.

Článek

"Mám velkou radost a doufám, že se mi na to podaří navázat. Potřebuji každý bod, abych se kvalifikovala na olympiádu," řekla Doleželová ČTK. "Jsme na správné cestě. Jsem spokojen, protože dobré výsledky znamenají, že děláme dobrou práci a musíme se soustředit dál," dodal slovinský trenér českých skokanek Matjaž Triplat.

Dosavadním maximem devatenáctileté rodačky z Ostravy bylo letošní 18. místo ze Schonachu.

Doleželová přijela do Hinterzartenu povzbuzena druhým místem z univerziády. V prvním kole skočila 93 metrů a byla osmnáctá. Ve druhém kole se zlepšila o 4,5 metru a posunula se na jedenácté místo. V celkovém hodnocení SP je dvacátá.

Ve druhém kole měla šestý nejlepší výsledek. Od elitní desítky ji dělily jen dvě desetiny bodu. "Chyběl kousíček, snad to jednou vyjde, ale pořád bylo ve skoku pár chybiček," řekla Doleželová, která začínala se skokem ve dvanácti.

Změna trenéra prospěla

Triplat převzal českou reprezentaci po minulé sezóně a Doleželová jeho přínos chválí. "Zlepšila jsem se celkově úplně ve všem. Zavedl celý profesionální typ tréninku, předtím jsme nic takového neznaly," řekla Doleželová, která studuje stomatologii. "Je to velmi náročné. Snažím se to zvládat a po olympiádě se vrhnu na školu, protože sport není na celý život, ale jen na pár let a studium je proto důležité."

Jako jediná česká skokanka má šanci kvalifikovat se na hry v Soči. "To je cíl, ale aktuálně se plně soustředíme na jednotlivé závody a jdeme krok za krokem. Je potřeba zlepšit vyrovnanost skoků, získat zkušenosti a koncentrovat se na práci," konstatoval Triplat, který má k sobě asistenta Tomáše Vamberu.

Reklama