Hlavní obsah

Koukal nemá soudnost, brání se kouč lyžařů Petrásek

Praha

Dalo se čekat, že ostrá slova Martina Koukala na adresu reprezentačního trenéra Miroslava Petráska nezůstanou bez odezvy. Mistr světa z roku 2003 si postěžoval, že při víkendovém Slavic Cupu na Horních Mísečkách nedostal šanci změřit síly se členy reprezentace a porvat se tak o nominaci na olympijské hry v Soči. Petráskova odpověď? „Martin není soudný," prohlásil trenér běžeckého družstva.

Foto: SLČR

Kouč reprezentačního týmu běžců na lyžích Miroslav Petrásek.

Článek

Koukal tvrdí, že se měl podle dohody s Petráskem na Slavic Cupu poměřit s reprezentanty, kteří nemají splněná nominační kritéria. Ti ale na Mísečkách nestartovali. „Pokud bych na to neměl, nemám problém to přijmout, ale takhle to vypadá, že se rozhodlo o nás bez nás. Takže jsem pěkně nasr...," napsal v sobotu na svůj facebookový profil.

„Řekl jsem mu, že na to, aby mohl jet na olympiádu, musí předvádět vynikající výkony. Když budou jeho výkony na úrovni posledního kluka v reprezentaci a nebude mi porážet půlku mančaftu, dám samozřejmě přednost reprezentantům. Domluvili jsme se, že absolvuje některé FIS závody. Pokud by na nich výrazně uspěl, stálo by to za povšimnutí a domluvili bychom se, jestli je olympiáda reálná, nebo ne," vysvětlil Petrásek zmíněnou dohodu v tiskové zprávě Svazu lyžařů.

Podle trenéra ale Koukalova výkonnost pokulhává, přesto má stále šanci na sebe upozornit. „Martin absolvoval první závody v Muoniu, kde byl z Čechů poslední na úrovni Ondry Horyny. Lukáš Bauer a Aleš Razým ho jasně porazili, Jiří Magál ve skejtu také a s Ondrou Horynou jel rovnocenný závod. Sám tedy musel vidět, že podle těch kritérií, na kterých jsme se domluvili, nesplnil vůbec nic a ničím mě neoslovil. Poté si vydal vlastní prohlášení, že místo Ulrichenu, kde bývá velmi slušná účast, pojede italskou La Sgambedu a pak Mísečky. Kdyby v Ulrichenu zajel například do třetího místa, bylo by to rozhodně na zvážení. Má stále stejnou šanci jako všichni ostatní. Pokud zajede na nějakém závodě tak vynikající výsledek, že mě zaujme, mohu ho samozřejmě do té nominace dát. Jiné pravidlo není a žádná další dohoda mezi námi nikdy nevznikla," uvedl Petrásek.

Koukalovo sobotní vyjádření Petrásek nepovažuje za šťastné. „Martin není soudný. Aktuálně je na úrovni kluků, jako je například junior Petr Knop a to odpovídá zhruba padesátému místu ve světě. Pokud je to podle něj splnění domluvených kritérií, pohybuje v úplně jiných dimenzích, než jsme se domluvili na jaře. Nerozumím tomu, proč chce jet na olympiádu a být tam padesátý," myslí si Petrásek.

„Mrzí mě způsob, kterým se Martin Koukal rozhodl o olympijskou nominaci bojovat, když daná kritéria zatím nesplnil. Silnými slovy bez potřebné výkonnosti si cestu na olympijské hry neotevře," doplnil ředitel úseku běžeckých disciplín Čestmír Skrbek.

Reklama

Související témata: