Hlavní obsah

Exhibiční sprint v karlovarských ulicích vyhráli Koukal s Mákou

Karlovy Vary

Martin Koukal a Daniel Máka zvítězili v exhibičním sprinterském závodu dvojic v běhu na lyžích volnou technikou, který se dnes posedmé jel na hlavní karlovarské třídě. V exhibici se na lyžích představily i známé osobnosti, do programu akce se vrátil také závod v biatlonu.

Foto: Němeček Pavel, ČTK

Daniel Máka (vlevo) a Martin Koukal jak se radují z vítězství ve sprinterském závodě dvojic.

Článek

V hlavním závodě startovaly běžecké dvojice z šesti zemí, vedle Česka také z Polska, Německa, Rakouska, Litvy a Slovenska. Jelo se šest rozjížděk, z nichž podle součtu bodů vzešly trojice pro malé a velké finále. V něm nakonec domácí lyžaři porazili Slováky Andreje Segeče a Miroslava Šulka a Němce Andyho Gerstenbergera s Oliverem Wünschem.

Mezinárodní závody v běhu na lyžích Carlsbad Ski Sprint se jezdí na třídě T. G. Masaryka. Aby se exhibice mohla konat, je třeba na trať navézt asi 1200 krychlových metrů sněhu. Ten se pro závody dovezl až z německého Oberwiesenthalu. Na pokrytí pětisetmetrové dráhy o šířce kolem šesti metrů a výšce sněhu kolem 30 centimetrů bylo potřeba asi 50 nákladních aut.

Na trati byli k vidění i oba Váňové

V divácky atraktivním závodu osobností projeli po karlovarské třídě na běžkách například mistr světa ve skikrosu Tomáš Kraus, mistr světa ve vodním slalomu Vavřinec Hradilek, triatlonista Jan Kubíček nebo žokejové Josef Váňa starší i mladší.

Jelo se rovněž ve dvojicích. Nejrychlejší byli Kraus s olympijským medailistou v běhu na lyžích z roku 1988 Pavlem Bencem, za nimi dojeli Kubíček spolu s primátorem Karlových Varů Petrem Kulhánkem. Třetí byli Hradilek s hercem Jakubem Kohákem a otec a syn Váňovi skončili na čtvrtém místě.

Jak řekl Váňa ČTK, po pádu na Velké pardubické nesportoval. "A přibral. A ono se s těmi špeky špatně pohybuje a ten kopec na trati je znát," řekl slavný žokej.

Reklama