Hlavní obsah

FIS zmírnila pravidla, aby mohly jet kombinaci na ZOH hvězdy

Bormio

Mezinárodní lyžařská federace (FIS) upravila pravidla pro kvalifikaci do závodu v superkombinaci na olympijských hrách v Soči. Hrozilo totiž, že se jí nebudou moci zúčastnit některé hvězdy v čele s úřadujícím mistrem světa v této disciplíně Tedem Ligetym z USA.

Foto: Mike Segar, Reuters

Americký lyžař Ted Ligety.

Článek

Původně FIS pro kvalifikaci vyžadovala, aby lyžaři dokončili v posledních dvou sezonách tři superkombinace, což někteří nesplnili. Generální sekretářka federace Sarah Lewisová dnes nicméně agentuře AP řekla, že kvůli menšímu počtu superkombinací povolí, aby se do počtu tří závodů počítaly i sjezdy.

Díky tomu se už nemusí o svůj start v kombinované disciplíně obávat Ligety, jenž má dokončeny tři sjezdy a jednu superkombinaci. Podle nových parametrů se kvalifikovaly i Rakušanky Anna Fenningerová a Kathrin Zettelová, nicméně stále ještě jeden závod musí dokončit jejich slavný krajan Benjamin Raich. Má na to čas do 19. ledna.

Podmínky pro účast ani po jejich zmírnění nesplňuje obhájce zlata z Vancouveru Bode Miller, jehož případ se bude vzhledem k předchozímu zranění řešit zvlášť. Kvůli tomu, že vynechal minulou sezonu, Miller nemá dostatek dokončených závodů v superkombinaci ani ve slalomu a obřím slalomu, přičemž v technických disciplínách je vyžadováno závodů pět. "Své oprávnění ke startu bude řešit společně s našimi specialisty," uvedla Lewisová.

Reklama

Související témata: