Hlavní obsah

Matura kopíruje loňskou životní sezónu. Konečně skáču stabilně, říká a těší se na oblíbené můstky

Praha

Věrně kopíruje svoji minulou sezónu. A to je pro skokana na lyžích Jana Maturu dobrá zpráva. Po loňském 19. místě na Turné čtyř můstků (letos byl o příčku níže) se totiž nastartoval k životním výkonům v čele se dvěma triumfy na závodech SP v Sapporu.

Foto: Ivana Roháčková

Takto jásal Jan Matura vloni v Harrachově. Bude mít i letos důvod k oslavám?

Článek

Je pro vás podobně vzrůstající forma jako před rokem povzbuzením?

Každý povedený skok člověka povzbudí. Olympiáda se blíží, já věděl, že Turné je jeden z vrcholů, kde už bych chtěl začít líp skákat.

Takže byste se za výkony na Turné pochválil?

Nezačal jsem úplně podle plánu, ale Andreas Wank byl doma před svými fanoušky těžký soupeř. Rozhodovaly detaily a přepočty, on skočil o metr dál. Na mém oblíbeném můstku v Garmischi se mi zadařilo až nečekaně, udělal jsem dva povedené skoky a zvedl si sebevědomí. Innsbruck byl větrný, roli hrálo štěstí, zase jsem dostal Wanka a tentokrát jsem z toho vyšel vítězně. A v Bischofshofenu na mém dalším oblíbeném můstku jsem zase předvedl dva kvalitní skoky.

Těší vás zejména stabilita vašich výkonů?

Po Oberstdorfu jsem žádný skok vyloženě nepokazil, což je strašné pozitivum a to nejlepší, co se během Turné událo. Konečně se mi dařilo skákat vyrovnaně, což mi předtím nešlo.

Co jste musel změnit po nevýrazném vstupu do sezóny?

Sever Evropy je pro nás zakletý, dlouhodobě se nám tam nedaří. Změny přišly v materiálu, dostal jsem před Turné kombinézu, která mi sedla. Ta předchozí mě tlačila v nájezdovém postavení. Trochu jsme změnili střih i podle konkurence a cítím se při nájezdu pohodlněji.

Už se těšíte na můstky do Polska a Japonska, kde jste se vloni probil do špičky?

V dnešní době, kdy vítr hraje obrovskou roli, si člověk nemůže být ničím jistý, ale výkony mám vyrovnané a věřím, že dobré výsledky ještě udělám. Těším se, v Polsku bývá vynikající atmosféra, a na Japonsko mám skvělé vzpomínky. Teď mě ještě čekají lety v Kulmu, kde mám díky minulé sezóně výhodu jisté kvalifikace, takže budu mít o den tréninku navíc.

Ještě se zastavme u senzačního vítěze Turné, Rakušana Dietharta. Znal jste ho před měsícem?

Tím, že jsem se pohyboval vloni v Kontinentálním poháru, ho znám docela dobře. Už v létě skákal slušně, ale je obrovské překvapení, jak se vyšvihl ve Světovém poháru. Skoky jsou specifické, možné je cokoliv. On je strašně šikovný skokan a všechno mu sedlo. V Engelbergu byl čtvrtý a šestý, získal sebevědomí a pak udržel nervy i před domácím publikem.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články