Hlavní obsah

Za jméno se místo neuděluje, vzkázal Koukalovi Petrásek. Bauera v Soči láká týmový sprint

Praha

Osmička běžců na lyžích má klid, bez stresu se může chystat na olympiádu v Soči. Naopak další členové reprezentačního kádru už můžou doufat jen v přidělení devátého místa a skvělý výsledek, který by jim cestu do Ruska otevřel.

Foto: Němeček Pavel, ČTK

Martin Koukal (vpravo) s Danielem Mákou při exhibici v Karlových Varech.

Článek

Od lyžařské federace FIS dostalo Česko osm míst, rozdělené mezi pět mužů a tři ženy. U nich velký přetlak nebyl, pojedou všechny tři české účastnice Tour de Ski Vrabcová, Nováková i Grohová. Zato mužů bylo zklamaných víc. „Jakš, Bauer, Razým a Magál splnili kritéria, jako pátý na návrh trenéra pojede Petr Novák,“ vysvětlil reprezentační kouč Miroslav Petrásek.

Kožíšek asi nepojede

Smůlu tak zřejmě bude mít dvojnásobný medailista z mistrovství světa v týmovém sprintu Dušan Kožíšek, i když jeho šance při udělení devátého místa ještě žije. „Musel by předvést vynikající výkon o víkendu při sprintu v Novém Městě, pak by záleželo na zvážení rady úseku, komu dá přednost,“ tvrdí Petrásek.

Naopak bývalý mistr světa a medailista z vancouverské štafety Martin Koukal v trenérových úvahách vůbec nefiguroval. Co rozhodlo? „Jeho výkony a to, jak vystupoval v médiích,“ reagoval Petrásek na kritiku po závodech Slavic Cupu v Horních Mísečkách.

Ani Koukalovy úspěchy z minulosti Petráska neobměkčily. „Podívejte se na výsledky posledních tří let. Za jméno se místo neuděluje,“ poukazuje na Koukalovu výkonnost poté, co se začal specializovat na laufy. „A tím, že jede Petr Novák, je vidět, že Martin měl šanci. Myslím, že jsem se zachoval fér,“ doplnil.

Koukal Novákovu nominaci nezpochybňuje, zásadně se ale liší jeho a Petráskova verze o dohodě, na kterých závodech lyžař měl o svou olympijskou šanci bojovat.

Novák alternativou pro štafetu

Novák jezdí poslední dobou jen laufy, ve Světovém poháru a na mistrovství světa se objevil naposledy před třemi lety. V této sezóně se mu ale daří, na italské La Sgambedě na 42 km nestačil jen na Pettera Northuga. „Je šance na dobrý výsledek ve štafetě, proto byl pro mě důležitý pátý člověk a Petr v kontaktním závodě umí jezdit,“ vysvětlil Petrásek.

Změna plánu v olympijském programu se chystá u Lukáše Bauera. Česká jednička zřejmě vynechá úvodní skiatlon a začne až patnáctkou klasicky, kde by měl mít největší šance. „Vzešlo to z naší debaty. Klasika mu jde teď výrazně líp,“ přiznal trenér.

Trochu ho překvapila Bauerova žádost o zařazení do týmového sprintu. V něm se o víkendu v Novém Městě představí Jakš s Razýmem. „Jenže v Soči je těžká trať, distanční závodníci na ní jezdí dobře. Když Lukáš bude jezdit ve stoprocentní pohodě a formě, šanci má. Každopádně se ze tří lidí vždycky vybírá líp,“ pochvaluje si kouč.

Bauer po odstoupení z Tour de Ski ve čtvrtek odjíždí trénovat do Toblachu a zvažuje start na SP v polských Jakuszycích.

Česká nominace pro Soči
Muži
Lukáš Bauer (36 let)
Martin Jakš (27)
Petr Novák (31)
Aleš Razým (27)
Ženy
Karolína Grohová (23)
Petra Nováková (20)
Eva Vrabcová-Nývltová (27)

Reklama

Související témata: