Hlavní obsah

Samková vyhrála poslední snowboardcross SP před Soči

Vallnord-Arcalís

Snowboardcrossařka Eva Samková po nedávném zranění kolena jasně vyhrála v Andoře poslední závod Světového poháru před olympijskými hrami a má druhý triumf v sezóně. Druhá skončila Kanaďanka Dominique Maltaisová, která zvítězila v sobotu. Třetí místo obsadila Američanka Lindsey Jacobellisová.

Foto: Barbora Berdychová

Snowboardcrossařka Eva Samková.

Článek

Samková si po vítězství v úvodním závodu sezóny v Montafonu při tréninku poranila koleno a další díl v Lake Louise musela vynechat. V sobotu se vrátila sedmým místem po pádu zaviněném vlastní chybou v semifinále, ale dnes už opět kralovala. Přitom se jí nedařily starty a na první místo se musela propracovávat ze zadních pozic.

"Je to super. Kolena sice pořád cítím, ale až po závodu a jen trochu," řekla bezprostředně po závodu Samková, jež se po třetím prvenství v kariéře posunula na třetí místo průběžného hodnocení Světového poháru. "Při jízdě žádný problém. Nebojím se, což je hlavní," uvedla trojnásobná juniorská mistryně světa.

Dvacetiletá Samková jasně vyhrála kvalifikaci skoro o sekundu před Maltaisovou. "To bylo hodně příjemné. Potvrdila jsem si, že jsem na tom dobře," uvedla. Od rána jí ale vůbec nešly starty. "Pořádně se mi nepovedl snad ani jeden," prohlásila. Čtvrtfinále sice vyhrála bez problémů, ale do semifinále odstartovala jako třetí a musela soupeřky předjíždět.

Také ve finále byla v první zatáčce na třetím místě. Jenomže zatímco v sobotním semifinále ve snaze předjet soupeřku se s Američankou Jacqueline Hernandezovou srazila a upadla, tentokrát si dala pozor. "Včera jsem na to moc spěchala, dneska jsem si v klidu počkala a nechala jsem to jet. Bylo to v pohodě," pochvalovala si Samková.

Teď se schová na hory...

Vítězství v posledním závodu SP před olympiádou ji potěšilo. "Určitě to je lepší, než kdybych nic nevyhrála, není to špatné," smála se. Ale odmítá řeči o tom, že je favoritkou a jasným adeptem na zlato v Soči. "Už na to začínám být alergická. Když jsem měla koleno, tak se mě všichni na to ptali, teď mi všichni budou říkat o Soči. Schovám se na hory, nebudu nikomu odpovídat a bude to," čertila se trochu na oko, trochu vážně.

Teď ji čeká posilování, regenerace kolen a další trénink. "Volno nebude, musíme dát dohromady kolena a trénovat hlavně hlavu," řekl trenér Marek Jelínek. Na to Samkové poslouží X-Games, na které odlétá 20. ledna i přesto, že zprvu s koučem uvažovali o vynechání prestižního amerického závodu hlavně kvůli olympiádě. V zámoří populární závody ještě ve snowboardcrossu žádná Evropanka nevyhrála.

"Jedou tam všichni ze Světového poháru, navíc pořadatelé říkali, že to bude kratší a víc v klidu, takže by to mohl být dobrý trénink. Potřebuju jezdit v trati," uvedla Samková. Nechce ale zbytečně riskovat. "Uvidíme, jaká bude trať, jaké budou podmínky. Necháme tomu volný průběh. Ale musím zamakat, protože mě docela bolí nohy, tak abych na tý olympiádě nezemřela," usmívala se.

Jelínek byl z jejího dnešního výkonu nadšený. "Je to bohyně," prohlásil. "Dokázala vyhrát, i když jí neseděl start. To je super zjištění, umí vyhrávat z prvního místa i zezadu. Nemá to chybu," doplnil. "Dáme dohromady kolena, na X-Games potrénujeme hlavně psychiku, protože tam bude kotel diváků a bude to dobré," věří trenér.

Závod SP ve snowboardcrossu ve Vallnordu-Arcalísu:
Muži:
1. Visintin (It.),
2. Eguibar (Šp.),
3. Matteotti (It.),
4. Taka (Fin.),
5. Oljunin (Rus.),
6. Hill (Kan.),
...28. Bakeš,
29. Novák (oba ČR).
Průběžné pořadí (po 4 ze 6 závodů):
1. Visintin 2426 b.,
2. Hughes (Austr.) 1850,
3. Sivertzen (Nor.) 1470,
...46. Novák 128,
48. Bakeš 116,
49. Novotný (ČR) 76.
Ženy:
1. Samková (ČR),
2. Maltaisová (Kan.),
3. Jacobellisová (USA),
4. Žekovová (Bul.),
5. Fudžimoriová (Jap.),
6. Rickerová (Kan.).
Průběžné pořadí SP (po 4 ze 6 závodů):
1. Maltaisová 3400,
2. Jacobellisová 2560,
3. Samková 2360,
...40. Chourová (ČR) 26.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články