Hlavní obsah

Morgenstern byl propuštěn z nemocnice a čeká ho rehabilitace

Rakouský skokan na lyžích Thomas Morgenstern byl šest dní po těžkém pádu v tréninku na závod Světového poháru v letech na můstku Kulm propuštěn z nemocnice v Salcburku. Trojnásobný olympijský vítěz se nyní přesune na soukromou rehabilitační kliniku v Klagenfurtu, kde bude pokračovat ve zotavování po těžkém otřesu mozku a zhmoždění plic.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Rakouský skokan na lyžích Thomas Morgenstern

Článek

"Daří se mu až překvapivě dobře," konstatoval primář salcburské nemocnice Josef Obrist. Morgenstern strávil celou dobu hospitalizace na jednotce intenzivní péče, podle Obrista to ale nebylo z lékařských důvodů, ale proto, aby měl skokan větší klid. "Chtěli jsme mu prostě dopřát prostor pro regeneraci," řekl.

Sedmadvacetiletý Morgenstern si po převozu do nemocnice na nic kolem pádu nepamatoval. Nyní se mu podle lékařů vzpomínky pomalu vracejí. "Malé výpadky paměti tam ještě jsou, ale to není nic mimořádného," vysvětlil Obrist.

V Klagenfurtu nyní Morgensterna čeká neurorehabilitace a další cvičení. O tom, zda je reálný jeho start na olympijských hrách v Soči, zatím nikdo nechce mluvit. Šéftrenér rakouského svazu Alexander Pointner nicméně chce nechat do poslední chvíle pro Morgensterna volné místo v nominaci. Uzávěrku mají Rakušané 27. ledna.

Morgensterna potkal minulý pátek v Kulmu už druhý těžký pád za poslední měsíc. V polovině prosince spadl v závodu v Titisee a stejně jako v Kulmu ztratil nakrátko vědomí. Tehdy vyvázl jen s naraženinami a zlomeným prstem na ruce. S dlahou pak absolvoval Turné čtyř můstků a vybojoval druhé místo. Ve druhém případě utrpěl těžký otřes mozku s lehkým krvácením do mozku a zhmoždění plic, podle lékařů by se ale měl zotavit bez následků.

Reklama

Související témata: