Hlavní obsah

Vyhrát X-Games i olympiádu? To by byl krásný příběh, zasní se Samková

Praha

Dva závody během dvou týdnů mohou vyslat Evu Samkovou mezi snowboardové legendy. V sobotu si odbude v americkém Aspenu premiéru při slavných X-Games, po návratu domů se v Česku dlouho neohřeje a vyrazí bojovat o medaili ze snowboardkrosu do olympijského Soči.

Foto: Toyota ČR

Snowboardistka Eva Samková.

Článek

Čím to, že start na X-Games se vám tak dlouho vyhýbal?

Když jsem dostala pozvánku poprvé, bylo mi sedmnáct, tak jsme se dohodli, že jsem na to ještě malá. Za rok jsem měla jet, ale utrhla jsem si vaz v koleni. A vloni se nejelo. Tak jsem se rozhodla, že letos, i když je olympiáda, tam pojedu.

Proč si snowboardkros na X-Games vloni vybral jednoletou pauzu?

Bylo to kvůli penězům, stavba trati je o dost nákladnější než třeba jednoho skoku pro Big Air. A asi v Americe nebyl snowboardkros natolik populární, aby se jim to vyplatilo.

Dosud žádná Evropanka snowboardkros na X-Games nevyhrála. Láká vás to změnit?

I Majkl Novotný říkal, že by to byl krásný příběh, kdybych vyhrála X-Games i olympiádu. Budu se mu snažit přání splnit. (úsměv)

Jenže na X-Games staví organizátoři často těžkou trať plnou skoků. Nebojíte se zranění krátce před olympiádou?

My jsme rozhodnutí, že když trať bude špatně postavená, nebo by nám cokoliv nevyhovovalo, nepojedu. Nebudeme zbytečně riskovat, trenéři umějí objektivně zvážit, co umím a co ne.

Dovedete si představit, že byste si po cestě do USA řekla, že nebudete závodit?

Moc by se mi asi nechtělo. Já myslím, že pojedu. Trať vypadá vždycky obrovská, ale není zase tak těžká, protože je krásně postavená. X-Games jsou legendou v našem sportu, jezdí se mnohem déle než olympiáda. Vždycky když se někdo dostal na X-Games, bylo to fakt hustý.

Dá se během jízd držet trochu zpátky, abyste neriskovala zranění?

Ono to většinou není dobré. Člověk do toho právě musí dupat, aby se mu nic nestalo. Když si chce přibrzdit, může dojít ke zranění. Spíš se budu snažit myslet na správné postavení, abych jezdila, jak se má. Všechny holky, které jsou pozvané a nejsou zraněné, pojedou. I proto jsem chtěla taky, myslím, že není čeho se bát.

Bude vaší výhodou, že máte kanadského servismana J. P. Trottiera, který lépe zná zámořské podmínky?

To bude super. Prkna jsou tak skvěle promazaná, že když se na ně teď dá cokoliv, pojedou. J. P. se modlí, aby sněžilo, protože na to umíme namazat nejlíp a jsou pak i největší rozdíly na trati.

Reklama

Související témata: