Hlavní obsah

Davis Cup: Obhájci trofeje blízko vyřazení

PRAHA

Ruští tenisté, kterým ve dvouhrách citelně chyběl zraněný Marat Safin, se po prvním dnu ocitli krok od vyřazení. Někdejší světovou jedničku nedokázali zastoupit Nikolaj Davyděnko ani Jevgenij Kafelnikov. Tomu v souboji s Gastonem Gaudiem dokonce zazpíval 'kanár'.

Foto: ČTK

Španěl Juan Carlos Ferrero získal v utkání s Chorvatem Ančičem první bod ve čtvrtfinále Davisova poháru.

Článek

Ruští tenisté, kterým ve dvouhrách citelně chyběl zraněný Marat Safin, se po prvním dnu ocitli krok od vyřazení. O úvodní bod pro Argentinu se postaral David Nalbandian. Finalista loňského Wimbledonu přehrál na antuce v Buenos Aires snadno za dvě hodiny a 22 minut Nikolaje Davyděnka, hrdinu únorového zápasu prvního kola s Českou republikou.

Problémy pak neměl ani Gaston Gaudio, který porazil ruskou jedničku Jevgenije Kafelnikova ve třech setech. Bývalý první hráč světového žebříčku prohrál na pomalé antuce za hodinu a 43 minut, ve druhém setu mu soupeř dokonce uštědřil kanára.

Argentina - Rusko 2:0 po prvním hracím dni
Nalbandian - Davyděnko 6:2, 6:2, 7:5
Gaudio - Kafelnikov 6:4, 6:0, 6:2

Ferrero bojoval s nervozitou

Španělští tenisté vedou po prvním dnu nad Chorvatskem 2:0. Po Juanu Carlosi Ferrerovi vyhrál na antuce ve Valencii svou dvouhru i Carlos Moya, když Ivana Ljubičiče zdolal 6:7, 6:1, 6:4 a 6:4.

Španělský tenista Ferrero bojoval v utkání více s vlastní nervozitou než se soupeřem, neboť hrál téměř doma. Narodil se v Onteniente nedaleko Valencie, kde se zápas Davisova poháru hraje. "Na začátku jsem byl nervózní a jsem rád, že jsem utkání zvládl celkem rychle," řekl Ferrero, kterého v hledišti povzbuzovalo šest tisíc fanoušků. Španěl vyprovodil Ančiče za dvě hodiny po setech 6:4, 6:2 a 7:6.

V prvním setu držel Ančič s Ferrerem krok až do stavu 4:4 a teprve poté prokázal španělský antukář své kvality. "Dělal jsem hloupé chyby, ale fanoušci mě podrželi," přiznal Ferrero a odmítl, že by soupeře podcenil. "To v žádném případě. V Davis Cupu se rozdíly srovnávají a Ančič je nadějný hráč," uvedl.

Španělsko - Chorvatsko 2:0 po prvním hracím dni
Ferrero - Ančič 6:4, 6:2, 7:6 (7:1)
Moya - Ljubičič 6:7 (5:7), 6:1, 6:4, 6:4

Escudé očekávání nenaplnil

Duel mezi Francií a Švýcarskem je po prvním dnu nerozhodný 1:1. Francouzům získal první bod Grosjean po čtyřsetové výhře nad Bastlem 6:3, 6:4, 3:6 a 6:3. Grosjean měl utkání pod kontrolou a třetí set ztratil pouze vlastní nepozorností. "Udělal tu chybu, že ztratil koncentraci a nevyužil dva brejkboly," uvedl kapitán Guy Forget. "Bláhově si myslel, že už má vyhráno," doplnil Forget.

Francouzský kapitán byl rád, že Grosjean získal důležitý první bod. "Věřil jsem mu a pro Escudého je nyní situace snadnější," řekl Forget. Escudé ale v Toulouse ve druhé dvouhře podlehl Rogerovi Federerovi ve třech setech 4:6, 5:7 a 2:6.

Francie - Švýcarsko 1:1 po prvním hracím dni
Grosjean - Bastl 6:3, 6:4, 3:6, 6:3
Escudé - Federer 4:6, 5:7, 2:6

Hewitt a Philippoussis nezaváhali

Australští tenisté mají po prvním dnu čtvrtfinále Davisova poháru stoprocentní bilanci. Mark Philippoussis získal první bod díky drtivému servisu a čtrnácti esům. V Malmö porazil domácího Jonase Björkmana 6:4 a dvakrát 6:3 za necelé dvě hodiny. Philippoussis nečelil v duelu vážné hrozbě ze strany soupeře, kterému povolil jen pět brejkbolů, ale žádný brejk.

Ve druhém utkání porazil Lleyton Hewitt, první hráč světového žebříčku pro přihlašování do turnajů, ve čtyřech setech Thomase Enqvista.

Švédsko - Austrálie 0:2 po prvním hracím dni
Björkman - Philippoussis 4:6, 3:6, 3:6
Enqvist - Hewitt 4:6, 2:6, 7:5, 4:6

Reklama