Hlavní obsah

Jeho disciplína v Česku skomírá. Ale zánik skoků snad nehrozí, věří olympijský vítěz Valenta

Praha

V Salt Lake City uhranulo jeho trojné salto s pěti vruty nejen české sportovní fanoušky. Jenže olympijský vítěz Aleš Valenta už ukončil kariéru a jeho disciplína v tuzemských podmínkách skomírá. Po dvaceti letech se na olympiádě neobjeví ani jeden český akrobatický skokan.

Foto: archiv Aleše Valenty

Aleš Valenta během letní přípravy

Článek

Je vám z toho smutno?

Na olympiádu měl nakročeno Roman Dobřanský, který si ale bohužel minulou sezónu zlomil nohu a od té doby se léčí. Jsem realista, neberu to jako nějakou krizi, dochází k obměně lidí.

Hrozí po konci kariér Tomáše Krause a Nikoly Sudové úpadek i v jejich disciplínách?

Tohle riziko je i u větších sportů, natož u těch, které nedělá tolik lidí. V Číně je deset dvanáct skokanů, z nichž každý by mohl jet na olympiádu a vyhrát ji. Věřím, že naše akrobatické lyžování bude mít pořád na olympiádě své zástupce, i když asi nějakou chvíli bude trvat, než budou mít zase medailové ambice. To je logické vyústění té menší základny.

Provozujete Acrobat Park ve Štítech. Když tam vidíte někoho šikovného, snažíte se ho přesvědčit, aby se skokům věnoval?

Já osobně nepřesvědčuju. Samozřejmě když vidím někoho, kdo je super talentovaný, tak mu řeknu, jaké možnosti tu jsou, ale nejsem v roli trenéra nebo někoho, kdo by rekrutoval děti. Provozuju areál, který se snaží nabídnout profesionální podmínky, to je moje pozice.

Nemáte pocit, že se vašich úspěchů dalo využít více pro popularizaci skoků?

Ovlivnit jsem to nemohl, protože jsem neměl čas. Ale myslím, že potenciál té disciplíny maximálně nevyužili trenéři a oddíly. Nebyli připraveni na ten zájem dětí, nebyli schopni je vzít pod svá křídla a vychovat další reprezentanty.

Nemáte obavy o budoucnost celé disciplíny? Z Evropy se vytrácí, dominují Číňani…

Lyžařská federace FIS dělá kroky k popularizaci v zemích, kde dřív nebyla pozice skoků tak silná, jako v případě Číny a Austrálie. Teď se tam ten program rozjel naplno a bude moct upřít svoji pozornost do regionů, kde naopak byly skoky tradiční a teď to trochu upadlo. Není to jen Česko, ale i Německo, Rakousko či Francie, kde jsou skoky v úpadku. Když já jsem začínal, byly v mládežnických kategoriích skokanů desítky. Teď je to v řádu jednotek.

Nehrozí skokům zánik jako baletu na lyžích, jenž pod akrobatické lyžování patřil?

Věřím, že snad nehrozí, ale je to věštění z křišťálové koule. Skoky nejsou nikde příliš silné, kromě Ruska a Číny. Ani v Americe a Kanadě jako kolébkách akrobatického lyžování se jim nevěnují stovky dětí. Skoky jsou náročný sport. Nezačíná se s nimi, často se pracuje s bývalými gymnasty. Kdo se gymnastice věnoval deset patnáct let a ví, že v ní už mistrovství světa nebo olympiádu nevyhraje, my mu dáváme druhou šanci stát se olympijským šampiónem.

Reklama