Hlavní obsah

Portyk pojede na mistrovství světa juniorů i se zlomeným prstem, OH by měl stihnout

Sedmnáctiletý sdruženář Tomáš Portyk, který si minulý týden při pádu v tréninku zlomil prsteníček na pravé ruce, nakonec bude startovat na juniorském mistrovství světa ve Val di Fiemme, jeho účast na olympijských hrách v Soči by tak neměla být ohrožena. Po operaci dostal od lékařů svolení závodit.

Foto: Tomáš Nohejl

Tomáš Portyk se svým otcem a zároveň trenérem Tomášem Portykem.

Článek

Portyk se připravoval v polských Jakuszycích na běžkách, ale upadl. Jeho zlomený prst lékaři ihned operovali v Ústavu chirurgie ruky a plastické chirurgie ve Vysokém nad Jizerou a při pondělní kontrole mu doktor Radek Kebrle dal souhlas se startem. Zlomeninu zpevněnou destičkou mu přikryl minidlahou, zvnějšku ji zakrývá jen náplast.

"Dohodli jsme se, že ve Val di Fiemme absolvuje v úterý a ve středu dva skokanské tréninky a současně i jeden běžecký. Uvidíme, jak na tom bude, protože zatím ve zraněné ruce ještě nedržel hůlku," uvedl v tiskové zprávě svazu sdruženářův otec a trenér Tomáš Portyk starší.

Lékař závodníkovi zaručil, že prst zátěž vydrží a nepovolí. "Vše ostatní už bude jen otázkou Tomášovy vůle," řekl trenér. Jeho syn má mezi junioy šanci na medaili, závod by měl být i testem pro Soči. "Konečné rozhodnutí, zda k závodům nastoupí, necháváme pouze na něm," dodal Tomáš Portyk starší.

Juniorský šampionát začne v pondělí slavnostním zahájením, první soutěž sdruženářů je na programu ve čtvrtek.

Reklama

Související témata: