Hlavní obsah

Estonci potvrdili, že Šmigunová je podezřelá z dopingu. Dostane Neumannová zlato?

Estonský olympijský výbor potvrdil, že je bývalá běžkyně na lyžích Kristina Šmigunová-Vähiová podezřelá z dopingu na olympijských hrách v Turíně, kde mimo jiné vyhrála skiatlon před stříbrnou Kateřinou Neumannovou. Generální sekretář Siim Sukles řekl agentuře AP, že výbor získal informace v prosinci dopisem od Mezinárodního olympijského výboru. Další detaily ale odmítl zveřejnit.

Foto: PRÁVO/Petr Hloušek

Kateřina Neumannová na vyhlášení ankety Král bílé stopy v Písku.

Článek

Informace o podezření z dopingu dvou bývalých estonských hvězd Šmigunové a Andruse Veerpala se objevila v médiích v pátek krátce před zahájením her v Soči. Zástupci Světové antidopingové agentury WADA, která testuje vzorky osm let staré podle nových metod, zprávy odmítli potvrdit s tím, že výsledky zpětných testů oznámí až po skončení olympiády. Podezření nepotvrdilo ani vedení MOV.

Sukles nyní řekl, že podezřelou je Šmigunová. Veerpala, který v závodu na 15 km klasickou technikou odsunul na druhé místo Lukáše Bauera, nejmenoval. Šmigunová-Vähiová vedle vítězství ve skiatlonu ovládla i závod na 10 km klasicky. Pokud se podezření potvrdí, čeká Estonku diskvalifikace. Neumannová by v tom případě získala dodatečně zlato ze skiatlonu a na desítce by se posunula na pátou pozici. Z Turína už má zlatou medaili z volné třicítky.

Informaci prozradila ruskému tisku mluvčí MOV Emmanuelle Moreauová a podle jejích zpráv se měl doping týkat nejméně čtyř estonských závodníků v běhu na lyžích.

Reklama