Hlavní obsah

Zlomenina ji nezastavila. Kowalczyková se nacpala léky a pospíchala pro zlato

Soči

Před dvěma týdny utrpěla frakturu kosti v levém nártu a veškeré její olympijské naděje se zdály být fuč. Jenže polská běžkyně na lyžích Justyna Kowalczyková se obdivuhodně dala do kupy a závodu na 10 km klasicky kralovala s více než osmnáctisekundovým náskokem.

Foto: Matthias Schrader, ČTK/AP

Polská běžkyně na lyžích Justyna Kowalczyková po dojezdu do cíle intervalového závodu na 10 km klasicky.

Článek

O svém zdravotním problému dlouho mlčela. Až když dojela ve skiatlonu šestá a slyšela kritické hlasy, vyvěsila na svůj facebookový profil rentgenovou fotografii svého nártu s patrnou zlomeninou u levého malíčku. „Zdravím všechny experty," napsala do statusu.

Sprint vynechala, do desítky svou oblíbenou klasickou technikou se pustila s vervou. „Byl to boj se zraněním, ale díky silným lékům jsem bolest necítila," líčila. „Nejhorší pro mě byly dny po zranění, to noha bolela dost," přiznávala jednatřicetiletá lyžařka, která pátou medailí v žebříčku nejúspěšnějších polských olympioniků přeskočila skokana Adama Malysze.

„Ve Vancouveru brala Slovinka Majdičová bronz po pneumotoraxu, teď Justyna vyhrála se zlomeninou. Lidi dokážou cokoliv," uznale říkala v cíli 21. Eva Vrabcová-Nývltová. „Justyně jsem moc přála. Říkala mi, že chce končit, snad ji tenhle výsledek motivuje k pokračování. Protože pak by závody byly úplné norské mistrovství," říkala česká běžecká jednička.

Jelo se ve 12 stupních a rozměklé stopě. Některé Američanky závodily jen v úsporných trikotech bez rukávů. „Vzala jsem si co nejméně oblečení a to ještě jen proto, že na závody na sobě prostě něco mít musíme," líčila s úsměvem pátá Norka Marit Björgenová.

Reklama

Související témata: