Hlavní obsah

Neumíte prohrávat, vzkázal Kostelič rakouským kritikům superkombinace

Krasnaja Poljana

Stříbrný medailista z olympijské superkombinace Chorvat Ivica Kostelič odmítl kritiky, kterým se nelíbí zařazení tohoto závodu do programu her. Námitky prý od rakouských jezdců přicházejí jen proto, že nedokážou unést porážky.

Foto: Leonhard Foeger, Reuters

Chorvat Ivica Kostelič byl po druhém místě v superkombinaci spokojen.

Článek

Do kritiky superkombinace se začátkem týdne pustil překvapivý vítěz sjezdu Matthias Mayer. Podle něj bylo na přípravu na páteční závod málo času a výhodu tak získali slalomářští specialisté.

"Možná je to dobré pro menší země, protože se mohou jejich jezdci dostat do třicítky, ale to jen díky tomu, že velké země si tuto disciplínu moc necení. Zkrátka to není závod, který by nějak reprezentoval alpské lyžování," řekl Rakušan.

Podle Kosteliče, který v olympijské kombinaci získal stříbro potřetí v řadě, však jde jen o nářky kvůli tomu, že Rakušané disciplíně nekralují. Dnes se nejlépe umístil právě třináctý Mayer, ve dvacítce byl ještě hned za ním Romed Baumann.

"Jde o to, že Rakušané superkombinaci nemusejí, protože ji neumějí. Superkombinace je nejtěžší, protože spojuje dvě naprosto vzdálené věci. Jako kdyby se kombinoval sprint a běh na míli," řekl Kostelič agentuře Reuters.

Kombinace byla v programu olympijských her jako první alpská disciplína od roku 1936, po roce 1948 byla ale vyřazena a vrátila se až za čtyřicet let. "Když někdo mluví o tom, že by tuto disciplínu vyřadil z her, pokud jde navíc o lyžaře, tak pravděpodobně není normální," uvedl Kostelič.

Starší bratr dvojnásobné olympijské vítězky superkombinace Janici Kosteličové by naopak chtěl tuto disciplínu chránit, zvlášť když na hry přibývají další soutěže. "Superkombinace je nejstarší disciplínou. Museli bychom být blázni, kdybychom se jí zbavovali, když za chvíli bude na hrách snad i koulování," řekl.

Reklama

Související témata: