Hlavní obsah

Rozhodčí mi hlásil, že medailisté měli v kalhotách, smál se Bank a hledal logiku lyžování

Krasnaja Poljana

Až čtyřiatřicátý vyrazil český lyžař Ondřej Bank na trať závodu v super-G na zimních olympijských hrách v Soči v neděli dopoledne. Navíc se dva dny potýkal se zklamáním ze superkombinace, kde si nechal utéct už téměř jistou medaili. Přesto třiatřicetiletý závodník letěl pistou v areálu Roza Chutor jako raketa. Když se v jednu chvíli dostal na průběžné druhé místo, i Američan Miller se chytil v beznaději za hlavu. Hrozilo, že zase nebude mít medaili. Nakonec Bank dojel devátý. „Jsem nadmíru spokojený. Jen nechápu logiku lyžování. Jinak je všechno v pohodě,“ smál se v cíli.

Foto: Stefano Rellandini, Reuters

Ondřej Bank na cestě k devátému místu v olympijském super-G.

Článek

Proč vám devátá příčka nejde na rozum?

Super-G jsem vůbec netrénoval. Chtěli jsme start dokonce vypustit. Všechno jsme věnovali přípravě sjezdových lyží. Ty na super-G jsou odfláknuté. Navíc jsem neměl timing. Pořád jsem jezdil slalom, který mi nešel. Deváté místo se startovním číslem třicet čtyři je hodně kvalitní výsledek. Jsem samozřejmě strašně rád. Docela jsem si spravil náladu po kombinaci. Deváté místo v super-G na olympijských hrách je super. Navíc ztráta za nejlepšíma je malá. Je to jeden z mých nejlepších výsledků v životě.

Po páteční kombinaci jste říkal, že i hvězdy lyžování vás alespoň půl dne zdravily. Zůstalo jen u pár hodin, nebo soupeřům respekt vydržel?

Když jsem dojel do cíle super-G, všichni koukali dost vyjeveně. Přišel za mnou rozhodčí od časomíry a povídá: Všichni medailisté z tebe měli nasr... v gatích, když jsi jel (směje se). To potěší. (pozn. red.: Bank měl na mezičasech druhý, resp. třetí čas).

Devátá příčka v super-G, sedmá ze superkombinace. Jsou dvě umístění mezi deseti nejlepšími hodně velkým pohlazením pro duši i tělo za dva roky protrápené vleklými zdravotními problémy?

Jel jsem do Soči s tajnou představou, že zaútočím na medaili v superkombinaci, což se naplnilo. Samozřejmě bylo špatné, že jsem pokazil slalom. Ale deváté místo v super-G, to bych si ani neuměl představit.

Představuje deváté místo ze super-G hodnotnější výsledek než sedmé místo ze superkombinace?

Hodně lidí kombinační závod podceňuje, ale patnáct závodníků na čele, je strašně vyrovnaných.

Zaznamenal jste kontroverzi mezi Chorvatem Kosteličem a rakouskými lyžaři, kteří prohlásili, že kombinace by se měla z olympijského programu vyškrtnout?

Názory Rakušané nechápu. Oni jsou ti lyžaři cvičené opice. Nemají takový talent, nejezdí technicky dobře a hezky jako třeba Viletta, Kostelič nebo Miller. Mají famózní zázemí. Vychytané drobnosti. Streidinger je pátý v super-G, přitom ho vzali teprve letos do týmu. Ale kdyby měl jet dvě disciplíny, tak nemůže. Z jejich strany je to čistá politika. Mými vzory byli Kjetil André Aamodt nebo Lasse Kjus, kteří byli schopní vyhrát slalom, kombinaci, obří slalom, super-G. Byli všestranní. Proto jsem jim fandil.

Jak složité byly dva dny od páteční superkombinace do nedělního startu z psychického hlediska?

Byl jsem naměkko už po sjezdu do kombinace. Po všech zdravotních problémech jsem si to strašně užíval. Celý život budu vzpomínat. Vím, že medaile byla blízko. I ta zlatá byla krutě blízko. Bude mě to mrzet do konce života. Ale s každým řešit, zda jsem se měl pustit bezhlavě dolů a udělat tamto nebo tohleto... Já nemám dané řeči rád.

Vyčinil vám hodně bratr Tomáš, současně i trenér?

Nebylo co říct. Já věděl, že jsem slalom nejel dobře. Pohled vyjádřil vše. Vlastně jsme se smáli. Stalo se nám několikrát, že jsem dobrou pozici ztratil. Nejsem asi vítězný typ.

Zaznamenal jste, jak vám lidé v Česku fandili a vyjadřovali přesvědčení, že v normálních podmínkách, za nichž by pista zůstala tvrdá, by zlato bylo vaše?

Byl jsem rád, že se Češi mohli dívat na lyžování a prožívat určité emoce díky mně. Že nemám medaili, nebylo zapříčiněné jen tratí. Nezvládl jsem slalom. Když jsem si páteční odpolední výkon rozebíral zpětně, došel jsem k závěru, že kdybych předvedl alespoň špatnou jízdu, byl jsem třetí. Ale já jsem dal hóóódně špatnou jízdu. Výsledky jen dokázaly, že kombinace není snadná. Vždy vyhrají nejlepší dané doby. Švýcar Viletta je trošku zalezlý, ale technicky jde o jednoho z nejlepších lyžařů světa.

Reklama

Související témata: