Hlavní obsah

Švédská běžecká štafeta mužů navázala na zlato žen, Češi doběhli osmí

Krasnaja Poljana
Aktualizováno

Švédští běžci na lyžích vyhráli na olympijských hrách v Soči štafetu na 4x10 km a navázali na sobotní triumf svých krajanek. Stříbro vybojovali domácí Rusové a bronz překvapivě Francouzi. Čeští reprezentanti nezopakovali třetí místo z Vancouveru a ve složení Aleš Razým, Lukáš Bauer, Martin Jakš a Dušan Kožíšek skončili osmí.

Foto: Stefan Wermuth, Reuters

Po vítězství ženské běžecké štafety Švédska zvítězila i ta mužská. Zleva Marcus Hellner, Johan Olsson, Daniel Richardsson a Lars Nelson

Článek

Švédové jeli od začátku štafety v čele. Ideálně začali klasici Lars Nelson a Daniel Richardsson, Johan Olsson na prvním bruslařském úseku získal čtvrtminutový náskok. Marcus Hellner bezpečně vedoucí pozici uhájil a s vlajkou nad hlavou si vychutnal průjezd celým stadiónem a radost z olympijského zlata.

Domácí Maxim Vylegžanin sice nejprve ztratil náskok před Ivanem Boiteuxem, ale ve stoupání před stadionem rozhodl o ruském stříbru. Ani tentokrát se nedařilo norským favoritům, Petter Northug přijel do cíle čtvrtý.

Bauer se dotáhl na třetí místo

Razým rozjel závod solidně a po prvním úseku předával sedmý ve skupině jedoucí o čtvrté až desáté místo s odstupem 17 vteřin na třetí Francii. Bauer potvrdil roli skvělého klasika, čelo téměř dotáhl a posunul Čechy na průběžně třetí místo.

Myšlenky na zopakování senzačního úspěchu z Vancouveru se ale rychle rozplynuly. Jakš pozici neudržel a klesl na páté místo za Itálii. Finišman Dušan Kožíšek se propadl o další tři místa a dojel zcela vyčerpaný. Ač sprinter, nedokázal bojovat o sedmé místo se Švýcarem a poslední metry projel v předklonu.

Běh na lyžích:
Muži - štafeta 4x10 km:
1. Švédsko (Nelson, Richardsson, Olsson, Hellner) 1:28:42,0
2. Rusko (Japarov, Bessměrtnych, Legkov, Vylegžanin) -27,3
3. Francie (Gaillard, Manificat, Duvillard, Perrillat Boiteux) -31,9
4. Norsko -1:09,7
5. Itálie -1:22,7
6. Finsko -1:46,4
7. Švýcarsko -1:51,8
8. ČR (Razým, Bauer, Jakš, Kožíšek) -1:54,8
9. Německo -2:36,8, 10. Estonsko -4:10,6

Reklama