Hlavní obsah

Nemocná biatlonistka Soukalová se v Pokljuce nepředstaví

Nemocná dvojnásobná stříbrná medailistka z olympijských her Gabriela Soukalová vynechá Světový pohár v biatlonu v Pokljuce. Další dva čeští majitelé cenných kovů ze Soči Ondřej Moravec a Jaroslav Soukup se od čtvrtka do neděle ve slovinském středisku představí.

Foto: Felipe Dana, ČTK/AP

Gabriela Soukalová se v závodech SP v Pokljuce nepředstaví

Článek

Soukalová měla ještě v pondělí zvýšenou teplotu a dobírá antibiotika. "Šance, že by se představila alespoň v nedělním závodě s hromadným startem, vidím jako minimální," řekl pro svazový web trenér Ondřej Rybář na adresu čtvrté ženy průběžné klasifikace SP. V příštím týdnu by se Soukalová měla do závodů vrátit. "Jsem přesvědčen, že příští úterý už s námi odletí do Kontiolahti," dodal kouč.

Soukalová absencí v Pokljuce ztratí v boji o celkové vítězství ve Světovém poháru. Šanci dotáhnout se na soupeřky pak ještě bude mít v Kontiolahti a ve finále v Oslu.

Moravec má naopak šanci udržet pozici v elitní desítce Světového poháru, což ho motivuje. "Nezastírám, že naším společným cílem je Top Ten. Loni Ondrovi nejlepší desítka unikla až v posledním závodě sezóny," připomněl Rybář. "Ondra ví, co chce, a jsem přesvědčený, že za tím i v závodech půjde," dodal reprezentační kouč.

Chybět  bude i Šlesingr

Stejně jako Soukalová bude ve Slovinsku z českého týmu chybět zkušený Michal Šlesingr, jehož zdravotní problémy pronásledují celou sezónu. Stále se potýká s následky prosincového zánětu průdušek. Není vyloučeno, že o zbytek sezóny přijde.

S Moravcem a Soukupem tak budou startovat Vít Jánov, Michal Krčmář a Lukáš Kristejn. Při neúčasti Soukalové je českou jedničkou Veronika Vítková, poslední členka stříbrné smíšené štafety v Soči. Spolu s ní budou na startu Lea Johanidesová, Jitka Landová a Eva Puskarčíková.

Podobně jako Moravec chce desítku udržet i Vítková, aktuálně v klasifikaci SP osmá. "A to je před ní v pořadí ještě Ruska Starychová, která byla usvědčena z dopinku," upřesnil trenér žen Jindřich Šikola. "Pro všechny byla vrcholem sezóny olympiáda. Nyní bude důležité, kolik každému zůstalo sil, fyzických i morálních. Z Veroniky cítím velké odhodlání," dodal.

V Pokljuce jsou na programu ve čtvrtek sprinty a po pátečním volnu budou následovat sobotní stíhačky a v neděli závody s hromadným startem. Sněhu je ve Slovinsku dostatek. "Dva a půl metru a fouká silný vítr a chumelí," hlásil Rybář.

Reklama