Hlavní obsah

Dálkový běžec Koukal skončil celkově třetí ve FIS Marthon Cupu

Běžec na lyžích Martin Koukal skončil třetí v konečném pořadí dálkových běhů FIS Marathon Cupu, což je jeho nejlepší umístění v kariéře. Hned za ním byl další český reprezentant Petr Novák, který kvůli startu na olympijských hrách v Soči absolvoval jen tři ze šesti bodovaných závodů.

Foto: Petr Horník, Právo

Martin Koukal

Článek

V závěrečném závodu, Engadin skimarathonu na 42 km volně, bojovali Koukal s Novákem o celkové prvenství. Novák dojel za vítězným Andersem Glöersenem z Norska těsně osmý a Martin Koukal o šest desetin za ním desátý. FIS Marathon Cup ovládl Němec Tom Reichelt o pět bodů před Benoitem Chauvetem z Francie.

Koukal měl stejně bodů jako Chauvet, ale ve třech z pěti bodovaných závodů dopadl hůře než soupeř. "Ještě to budou na FIS řešit, pravidlo není jasně definované, ale je to jedno. Chtěl jsem vyhrát, takže jsem teď mírně zklamaný. Asi si toho budu časem vážit, ale teď mě to štve, protože jsem prohrál o pět bodů," řekl Koukal ČTK.

Po Engadin skimarathonu si Koukal vyčítal, že jel možná více zadrženě, než měl. "Měl jsem být dravější a trošku si to vyčítám, ale po bitvě je každý generál," řekl Koukal a dodal: "Doby, kdy jsem byl top sprinter a byl jsem schopen udělat pět lidí ve finiši, tak to už není a okamžik, kdy jsem na to měl, ten jsem dnes prováhal."

Koukal: Tenhle výsledek je cenný

Člen bronzové olympijské štafety běžců z olympiády ve Vancouveru 2010 a mistr světa z volné padesátky v roce 2003 Koukal dopadl v této sezóně nejlépe na rakouském Dolomitenlaufu, v kterém skončil druhý za vítězným Novákem. Po loňské horší zimě se tak Koukal vrátil do bojů o přední příčky v každém závodu. "Člověka to hned víc baví, když jezdí v čele, a tenhle výsledek je cenný," řekl Koukal.

V minulé sezóně byl Koukal celkově ve FIS Marathon Cupu osmnáctý, o rok dříve sedmý. Novák se na Dolomitenlaufu radoval ze svého prvního vítězství v kariéře ve FIS Marathon Cupu, v italské La Sgambedě prohrál jen s Norem Petterem Northugem. I pro Nováka je konečné čtvrté místo nejlepším výsledkem v kariéře.

Sezóna dálkovým běžcům ještě neskončila. Příští týden je na pořadu norský Birkebeiner a koncem měsíce Aarefjällsloppet, které se počítají do Ski Classics. Až poté se bude Koukal rozhodovat, co bude dál. "V dubnu si sednu s rodinou a s týmem a budeme se bavit, co se vyklube a jaké jsou možnosti," řekl Koukal.

Reklama