Hlavní obsah

Vrabcová-Nývltová prohrála v Oslu jen se Seveřankami

Oslo

Jen se soupeřkami ze Skandinávie prohrála běžkyně na lyžích Eva Vrabcová-Nývltová v dnešní klasické třicítce Světového poháru v Oslu. Na Holmenkollenu před tradičně báječnou atmosférou doběhla sedmá.

Foto: Dmitry Lovetsky, ČTK/AP

Eva Vrabcová-Nývltová.

Článek

Před Vrabcovou-Nývltovou, která prožívá životní sezónu, se dostaly jen dvě Norky, dvě Švédky a dvě Finky. "Je to úžasný!" radovala se česká reprezentantka z pozice nejlepší běžkyně mimo Skandinávii. "Akorát je tam těch Seveřanek pořád nějak moc. Nevím, co s nimi, měly by trochu zpomalit. A nebo já teda ještě zrychlit," smála se.

Na třicítce volně skončila Vrabcová-Nývltová senzačně pátá na olympijských hrách v Soči a nyní v klasice na legendárním Holmenollenu sedmá. "Pořád nemůžu celé té sezóně uvěřit, ale dneska jsem si to strašně užívala," řekla běžkyně. "Únavu už cítím, ale přetrvává euforie. Ke konci sezóny už je všechno uvolněnější a snad poprvé jsem se na ten závod opravdu těšila. Výsledek jsem neřešila a jenom si to užívala."

Vůbec jsem nestíhala

Na prvních čtyřech kilometrech se ale necítila nejlépe. "Vůbec jsem nestíhala a říkala si, že tohle se nedá vydržet," líčila. Pole se brzy roztrhalo a tempo zpomalilo. "I tak mi ale těch třicet kilometrů přišlo jako jeden velký sprint," řekla trutnovská lyžařka a neopomněla pochválit servis za skvěle připravené lyže. "Věděla jsem, že i když si nechám pět metrů díru, tak je v dlouhém sjezdu zase dojedu a ještě za nimi budu stát."

V cílové rovince dokázala po náročném závodu vydolovat zbytky sil a porazila domácí Kristin Streiraovou. "Být sedmá na Holmenkollenu, to je jako sen. To je skoro jako na olympiádě," řekla Vrabcová-Nývltová nadšeně svazovému webu.

Atmosféru na Holmenkollenu si užívala. "Ta je neopakovatelná a lidí bylo tolik, že po dojetí jsme vůbec nemohli odejít, protože šly štrůdly lidí," řekla česká závodnice. Podél trati fanoušci tradičně stanovali. "Jak tam grilují masíčko, tak v jednu chvíli mi vlítl kouř do nosu a to nebylo úplně příjemné," smála se Vrabcová-Nývltová. "Taky mi blesklo hlavou, že bych si dala, ale ve vteřině se mi zvednul žaludek."

Běžkyně na lyžích už čeká jen finále SP ve Falunu, kam se Vrabcová-Nývltová těší. "Falun je pro mě spíš za odměnu. Už na začátku sezóny jsem říkala, že dostat se na olympiádu není v Čechách zase až tak extrémně těžké, ale dostat se do Falunu, kde jede jen nejlepších padesát žen světa, to už něco znamená," řekla. "Takže jsem teď strašně spokojená a moc se tam těším," doplnila Vrabcová-Nývltová.

Reklama