Hlavní obsah

Zlatá olympionička Samková se ošklivě zranila. S otřesem mozku a zlomeným kotníkem ji odvezl vrtulník

Veysonnaz
Aktualizováno

Tolik se těšila, jak si po olympijském shonu zase zajezdí, jenže návrat šampiónky ze Soči Evy Samkové do snowboardkrosových tratí skončil těžkým zraněním! Ve švýcarském Veysonnaz si při ošklivém pádu přivodila otřes mozku a zlomeninu levého kotníku. Na vyšetření do nemocnice v Sionu ji odvezl vrtulník, už z ní ale byla s dlahou na noze propuštěna a ve středu bude přepravena do České republiky.

Foto: Tibor Alföldi, ČTK

Snowboardistka Eva Samková se svým olympijským prknem.

Článek
Fotogalerie

V pondělní kvalifikaci potvrdila, že ji forma ze Soči neopustila, dojela druhá a v úterý chtěla útočit na další triumf ve Světovém poháru. Jenže tréninková jízda před vyřazovací částí se jí stala osudnou. "Trefila jsem vršek druhý boule a koplo mě to dolů do boulí. Narazila jsme se o ty boule a rozsekala se do sítí. Ale tak nakonec to ještě docela dobře dopadlo," řekla Samková Radiožurnálu.

Hned věděla, že má něco s kotníkem. "Bylo to očividný, pocitově jsem si myslela, že je to zlomené. Už jsem jednou zlomenou nohu měla, teda druhou a holenní kost," doplnila.

„Byl tam dost těžký skok, špatně postavený," doplnil Samkové kouč Marek Jelínek. „V prvním tréninku ho rychle přelítla, tak jsme se ve druhém rozhodli, že to udělá technicky jinak. Jenže dopad ji kopnul až dolů na boule a to ji srolovalo."

Samkové při pádu krátkodobě vyskočilo i levé rameno, s nímž má dlouhodobě problémy.

Na svahu trpěla dvacetiletá olympijská vítězka bolestí, v nemocnici už přišla alespoň mírná úleva. „Nevypadalo to hezky, viděla hvězdičky. Ještě než ji naložili, dostala do žíly morfin. Teď říká, že už to zase trochu přichází k sobě, ale spíš je naštvaná," tlumočil Jelínek.

Trenér se zlobil

Nazlobený na organizátory závodu byl i on, skok rozhodně nebyl postaven bezpečně. I během samotného závodu přišla další zranění. „Snažili jsme se na mítinku trenérů na pořadatele tlačit, aby to upravili. Jenže tu úpravu udělali strašně malou, nedotlačili jsme je k větším změnám. V tom je to i naše chyba, ale my nemáme skoro žádné pravomoci," krčí rameny Jelínek, jenž Samkovou připravuje společně s Jakubem Flejšarem. „Snad je i po téhle nepříjemnosti donutíme, aby nás příště poslouchali víc," věří.

Český tým pokračuje na finále SP do Španělska pochopitelně bez Samkové, která se  přesune do Prahy, kde s reprezentačním lékařem Jaroslavem Větvičkou podstoupí další vyšetření. „Tady prošla rukama ortopedů i rentgenem, ale čeká ji ještě rezonance a vyšetření měkkých tkání," říká Jelínek. Zatím Samková dostala „nechodící" dlahu, kterou by podle švýcarských lékařů měla mít šest týdnů.

Po olympiádě byla Samková v jednom kole, absolvovala nejrůznější akce, ale nedostatek ježdění se podle Jelínka na jejím pádu nepodepsal. „Evka tu jezdila skvěle, po olympiádě makala, i když nebyla na sněhu. Ale ten skok byl prostě nešťastnej, zranilo se tu víc dobrých lidí," připomíná. Hlavou mu proběhlo i to, že když už zranění mělo přijít, je dobře, že přišlo až po olympiádě. „Takhle je to samozřejmě na prd, ale není to tragédie," ví Jelínek.

Letní příprava ohrožena není

Samková kromě posledního závodu SP přijde o plánovaný freeriding ve Švédsku i cestu na juniorské mistrovství světa, kde měla pomáhat s tréninkem, ale letní příprava by neměla být ohrožena. „Pauza, kdy se nic nedělá, je kratičká, asi 14 dnů. Ale na sníh se poprvé jede až někdy v srpnu, to už bude v pořádku. A i s nohou v sádře se dá cvičit a posilovat," říká trenér.

Samková ostatně může rehabilitovat i s mužskou snowboardkrosovou jedničkou Michalem Novotným, který si před olympiádou poranil koleno.

Dosud nejtěžším zraněním pro Samkovou byly přetržené vazy v koleni v listopadu 2012, ale do špičky se rychle vrátila. I proto se Jelínek nebojí, že by na ni čerstvé zranění zanechalo stopy. „V hlavě to má srovnané a ví, že v trati se stejně nedá jezdit pomaleji a dávat si větší pozor. Když se hýbe, jak nejlíp umí, je to nejbezpečnější," dodává trenér.

Reklama

Související témata: